Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Drummer Pete La Roca (74) overleden

21 nov - De Amerikaanse slagwerker Pete La Roca is afgelopen maandag aan longkanker overleden. La Roca verwierf faam door zijn samenwerking met onder andere John Coltrane, Sonny Rollins, Art Farmer en Freddy Hubbard in de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij nam twee albums onder eigen naam op.Pete La Roca.Aanvankelijk een latindrummer, ontwikkelde La Rocca zich tot freelance drummer gedurende de hoogtijdagen van de New York postbop, in de jaren '50 en '60. In die hoedanigheid maakt hij ook kort deel uit van het John Coltrane Quartet als vervanger van Elvin Jones. Verder nam hij op met diverse grootheden uit de jazz en bracht hij onder eigen naam twee albums uit: Basra (1965) en Turkish women at the Bath (1967).

Toen de fusion populair werd verliet La Roca de muziek en werd advocaat. Pas in 1979 keert de drummer terug in de muziek en maakt opnieuw een album, Swingtime, dat verscheen bij Blue Note.

Saxofonist Dave Liebman – die in 1969 in La Roca’s band speelde - liet via Facebook weten La Roca als een van de grootste muzikanten te beschouwen. La Roca's eigenlijke naam was Pete Sims. Hij werd 74 jaar.


© Jazzenzo 2010