Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazz en van alles wat tijdens De Roode Zondagen

7 mrt - In de Amsterdamse Roode Bioscoop start aanstaande zondag onder de noemer De Roode Zondagen opnieuw een bijzondere serie waarin gerenommeerde artiesten uit verschillende disciplines elkaar vinden in opmerkelijke samenstellingen. Ook de jazz is vertegenwoordigd, met concerten van onder meer Paul van Kemenade, Tom Beek, Anton Goudsmit en Martin Fondse.Paul van Kemenade komt met Stevko Busch naar De Roode Zondagen.De Roode Bioscoop aan het Amsterdamse Haarlemmerplein is een honderd jaar oud, intiem theater waar het publiek dicht op de huid zit van de artiesten. Het programma is akoestisch en varieert van jazz, wereldmuziek, chansons, modern klassiek tot prikkelende poëzie. Films draaien nauwelijks in 'de bioscoop' die plaats biedt aan zeventig personen.

De Roode Zondagen
De Roode Zondagen bieden eveneens een wirwar aan genres. Zo opent de Vlaamse absurdistische renaissance-man Kamagurka op 10 maart de serie van voorstellingen, is er later onder meer een hommage aan schrijver Hugo Claus, een optreden van Frédérique Spigt, een voorstelling van cabaratier Wim Helsen met Laura van Dolron en een muzikale middag met zangeres en presentatrice Manuela Kemp.

Jazz
Ook de jazz heeft een plek gekregen in het door Koen Schouten (jazzschrijver en musicus) samengestelde programma van De Roode Zondagen. Zo speelt altsaxofonist Paul van Kemenade met pianist Stevko Busch op 17 maart, gevolgd door De Deeldeliers (Jules Deelder & Bas van Lier) op 31 maart. Zangeres Mathilde Santing & gitarist Maarten van der Grinten doen hun opwachting op 7 april. Saxofonist Tom Beek en pianist Mike Boddé brachten onlangs hun cd 'Bliss' op de markt. Werk daarvan spelen zij op zondag 26 mei.

In het najaar staan onder meer ICP, Anton Goudsmit, Martin Fondse en Ties Mellema op het programma. Laatstgenoemde bracht onlangs het album 'Princepiration' uit, met klassieke bewerkingen uit het repertoire van Prince.

De Roode Zondagen gaan op 10 maart van start. Aanvang is altijd 16.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Roode Bioscoop.


© Jazzenzo 2010