Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

New Loet van der Lee Quartet – Basics

CD-RECENSIE

New Loet van der Lee Quartet – Basics
bezetting: Loet van der Lee trompet; Bart Wirtz altsaxofoon; Johan Plomp contrabas; Mark Schilders drums
opgenomen: 2, 3 mei 2012
release: 2013
label: Jazzshop Records
tracks: 9
tijd: 48:19
websites: www.vanderleemusic.com - www.jazzshoprecords.com
door: Jan Jasper TamboerAls de jazzgeschiedenis na iedere cd-uitgifte herschreven moest worden, zou er van die historie weinig overblijven. Daar is bij 'Basics' van New Loet van der Lee Quartet in elk geval geen sprake van. Het album loopt via de lijnen swing, bebop, hardbop, cool-, modale en moderne jazz, de freejazz als zijpad maar even daargelaten. 'Basics' zal daarom geen opschudding teweeg brengen, maar een fijne plaat is het wel.

Op 'Basics' staan bij elk nummer vertrouwd in de oren klinkende, want makkelijk herkenbare melodietjes aan de basis. Vaak zijn jazzthema's flauwe, simpele figuren, die alleen maar tot doel hebben de stukken van een toonsoort en een kapstok voor de improvisatie te voorzien. De nummers moeten het dan van de doorwerking hebben. Zo gaat dat in de jazz, niks nieuws. Maar bij Loet van der Lee en medetoondichters Bart Wirtz en Johan Plomp zijn de motieven als minicomposities, die prima de melodielijn van een vocaal stuk zouden kunnen vormen. En op een rijk thema kun je rijkelijk variëren.

Het kwartet begeeft zich in sferen van pit, vriendelijkheid, mededogen, vreugde en meligheid. Ze vormen associaties die echter bij iedere andere luisteraar elke andere kant op kunnen gaan. De muzikanten brengen in elk geval heel duidelijk stemmingen over. Dat kan de kant opgaan van lyriek, zoals bij de bewogen trompetklanken van Van der Lee, of cerebraler zijn in het unisonospel met Wirtz. Drummer Mark Schilders zit er in veel gevallen dicht bovenop met zijn turbulente breaks. Het lijkt alsof hij gedwongen moet worden om af en toe op de rem te trappen.

Bassist Plomp lijdt daar niet onder, integendeel. Met zijn vieren heeft het New van der Lee Quartet het goed voor elkaar. Het ontbreken van een harmonisch instrument is geen gemis, maar wordt juist uitgebuit. Terug naar de 'basics', maar deze plaat reikt veel verder dan dat.


© Jazzenzo 2010