Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Dutch Concert Big Band - Plays Dutch Originals

CD-RECENSIE

Dutch Concert Big Band - Plays Dutch Originals
bezetting:  Kevin van den Elzen drums, arrangement; Ties Laarakker contrabas; Durk Hijma gitaar; Koen Schalkwijk piano; gastsolisten: Maarten Hoogenhuis altsaxofoon; Jasper Blom tenorsaxofoon; Rik Mol trompet
opgenomen: 8 en 9 oktober 2013
uitgebracht: 2014
label: eigen beheer
aantal stukken: 9
tijdsduur: 1.03.26
website: www.kevinvandenelzen.com
door: Max van Deurzen


Stel, je bent een jonge getalenteerde jazzdrummer en je wilt wat. Iets anders. Wat doe je? Bigbandmuziek maken is misschien niet het eerste wat in je opkomt. Dat soort muziek wordt toch voornamelijk geassocieerd met stoffige opnames van rond de oorlog. Niet van deze tijd dus.

De 22-jarige drummer Kevin van den Elzen dacht daar anders over. Hij verzamelde een aantal gelijkgestemde jonge jazzmuzikanten om zich heen en richtte de Dutch Concert Big Band op. Samen namen zij hun debuut-cd ‘Dutch Concert Big Band - Plays Dutch Originals’ op. Het resultaat mag er wezen, hoewel het muzikale concept nog wat verder kan worden doorontwikkeld. 

Op de cd geeft Van Den Elzen een knipoog naar oude Hollandse jazzmeesters als Jerry van Rooyen en Henk Meutgeert. Hij slaagt er grotendeels in om hun stukken een nieuw fris geluid te geven. Vanaf het eerste nummer blijft hij constant op knappe wijze de big-bandclichés zo veel mogelijk uit de weg. 

Opvallend is hoe klein het geluid is van deze big band. Geen over-the-top arrangementen, maar individuele solo’s domineren de stukken. Hierdoor is het eigenlijk alsof Van Den Elzen een knikje van herkenning geeft aan oude Nederlandse jazzcomponisten voor hem, maar tegelijkertijd duidelijk afstand neemt van de door hen opgelegde clichés. 

Wel moet gezegd worden dat veel nummers hetzelfde karakter hebben, waardoor niet elke compositie even uniek klinkt. Toch gaat dit niet gauw vervelen, voornamelijk door de hoge kwaliteit van de diverse solisten, met Van Den Elzen zelf zeker niet in de laatste plaats. Gastsolisten op de cd zijn onder anderen trompettist Rik Mol, tenorsaxofonist Jasper Blom en altvirtuoos Maarten Hogenhuis.

Van den Elzen spreekt in woord en daad de ambitie uit om met zijn Dutch Concert Big Band oude muziek nieuw leven in te blazen en big-bandmuziek weer populair te maken bij een jong publiek. Hij slaagt hier deels in. Aan de ene kant steekt hij middels slimme arrangementen oude composities inderdaad in een spannend nieuw jasje. 

Tegelijkertijd klinkt nog veel hetzelfde. Van de bestaande composities wordt niet veel afgeweken en er wordt ook niet al te veel muzikaal geëxperimenteerd. Echter, gezien het talent en de ambitie van de drummer gaat dit in de toekomst misschien wel gebeuren. Deze cd kan daarom het best worden gezien als een eerste opstapje om big band muziek van een dikke laag stof te ontdoen en naar het jonge jazzgeluid van nu te brengen. Dutch Concert Big Band - The Mentor


© Jazzenzo 2010