Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Michiel Stekelenburg 5 - Layers

CD-RECENSIE

Michiel Stekelenburg 5 - Layers
bezetting: Michiel Stekelenburg gitaar; Efraim Trujillo tenorsaxofoon; Jeroen van Vliet piano; Guus Bakker contrabas; Pascal Vermeer drums
opgenomen: januari 2015, WedgeView Studio
uitgebracht: juni 2016
label: Zennez Records
aantal stukken: 11
tijd: 65’00
website: www.michielstekelenburg.com
door: Erno Elsinga


Helemaal een laatbloeier kun je gitarist Michiel Stekelenburg (1979) niet noemen. Toch duurde het even voordat hij de pop- en rockmuziek verwisselde voor de jazzmuziek en in 2011 zijn debuutalbum ‘Hypnos’ verscheen. Nu wacht zelfs een carte blanche op festival November Music en verschijnt in juni een tweede album onder eigen naam: ‘Layers’.

Evenals zijn voorganger staat ‘Layers’ stevig in de steigers. Krachtige thema’s variërend van explosief tot meer doordacht vormen de voedingsbodem voor intens solowerk van vooral de gitarist en tenorsaxofonist Efraim Trujillo, samen met pianist Jeroen van Vliet nieuw in de bezetting. Hedendaagse jazz waarin de rock zijn mondje roert maar die vooral interessant wordt wanneer Stekelenburg zich als componist meer in de kaart laat kijken, en zijn instrument liefdevol door de open muziek laat glijden.

Zoals in ‘Bloom’, ‘Morning Song’, ‘Vinales’ of het akoestische ‘Letter to Missouri’. Luisterrijke, doordacht opgezette composities waarin het ensemble als een hecht jazzkwintet opereert, elkaar de ruimte geeft, aanspoort en improviseert. Relaxte stukken die contrasteren met de opzwepende, rockachtige structuren die ‘Layers ‘eveneens rijk is. Met een subliem solerende Trujillo op tenorsax, vergezeld door Stekelenburgs gitaar die op topsnelheid de raakvlakken van de jazz en rock verkent. Stukken die soms erg ‘vol’ klinken, maar door luchtige notenreeksen van de immer inventieve pianist Jeroen van Vliet tijdig worden opgeklopt en van zuurstof voorzien. 


Cd-presentatie Layers door Michiel Stekelenburg 5: vrijdag 10 juni, Paradox in Tilburg.


Michiel Stekelenburg 5 - Layers


© Jazzenzo 2010