Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Programma Transition Festival 2017 compleet

1 feb - Branford Marsalis, Kurt Elling, Christian Scott en Steve Coleman zijn enkele van de vijfentwintig artiesten die op 8 april tijdens de tweede editie van Transition Festival de podia van TivoliVredenburg in Utrecht betreden.Branford Marsalis en Kurt Elling.Sleutelfiguren
'Transition' staat voor de bruggen die gebouwd zijn tussen de iconen van de vorige eeuw en de helden van nu. Wie zijn de sleutelfiguren die een rol speelden bij het ontstaan van nieuwe genres? Het festival beleefde met een uitverkochte eerste editie een succesvolle start. 

Een van die sleutelfiguren die naar Utrecht komt is Branford Marsalis die met zijn broer Wynton verantwoordelijk was voor de neo-bop beweging. Marsalis treedt op met de hedendaagse crooner Kurt Elling. Ook Steve Coleman wordt als sleutelfiguur beschouwd; hij wist een brug te slaan tussen de jazz van John Coltrane en andere avant-garde spelers en de ritmiek van genres als funk en hip-hop. 

Andere in het oog springende namen op het tweede affiche van het eendaagse festival zijn trompettist Christian Scott, Phronesis, GoGo Penguin, José James, Thundercat, Miles Mosley, Tigran Hamasyan en Jeff Parker die met zijn instrumentale post-rock band Tortoise met een mix van jazz, krautrock en minimal music eveneens aan de wieg stond van een nieuw genre.

Met ALA.NI (Engeland) en Somi (Canada) brengt Transition twee vocalisten voor het voetlicht die bezig zijn aan een internationale doorbraak.


Christian Scott.

Foto © Ron Beenen.


Nederland

Uit Nederland spelen het Metropole Orkest met Reinier Baas & Ben van Gelder, Ties Mellema & Rembrandt Frerichs Quartet, BRUUT!, Raad van Toezicht, Joris Posthumus' Tokyo’s Bad Boys, Jasper Stadhouders Polyband en optredens van Okabe Family en Xavi Torres Trio onder de vlag van de Young VIPs Tour 2017.

Transition Festival wordt op 8 april gehouden in alle zalen van TivoliVredenburg. Bezoek voor het volledige programma en kaartverkoop onderstaande website.


© Jazzenzo 2010