Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Wereldprimeur: Bram Stadhouders met dansorgel op tournee

10 feb - Gitarist Bram Stadhouders gaat in maart op tournee met het grootste mobiele dansorgel ter wereld, de Rhapsody. De muzikant bespeelt het instrument via zijn gitaar met midi-aansluiting en is daarmee de eerste die live muziek gaat maken op een dansorgel.De Rhapsody, het grootste mobiele dansorgel
ter wereld.De 'dansorgelgitarist' componeerde nieuw werk voor zijn project 'Bram Stadhouders & The Big Barrel Organ' dat tijdens het Crosslinx Festival in première gaat. Het vijf ton wegende dansorgel heeft  800 orgelpijpen, twee accordeons en twaalf slagwerkinstrumenten die de gitarist via midi-apparatuur gekoppeld aan zijn gitaar live kan besturen. Stadhouders wil daarmee aantonen dat dansorgels niet alleen bekende draaiorgelmuziek kunnen afspelen, maar ook zeer geschikt zijn voor hedendaagse muziek.

Populair
Het Dansorgel was in de eerste helft van de vorige eeuw populair in café, danszaal en kermis. Naast orgelpijpen zijn de dansorgels vaak voorzien van extra instrumenten zoals accordeons, percussie en saxofoons. Met de opkomst van de luidspreker en de jukebox verdwijnt het instrument in de jaren vijftig naar de achtergrond.

Stadhouders treedt gedurende het landelijke Crosslinx Festival van 2 tot en met 5 maart vier keer op: Muziekgebouw Eindhoven, Oosterpoort Groningen, De Doelen Rotterdam en Bimhuis Amsterdam. Vanwege de imposante omvang van het dansorgel niet binnen, maar in de buitenlucht nabij de concertzaal.


© Jazzenzo 2010