Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Marzio Scholten – We Never Left Town

CD-RECENSIE

Marzio Scholten – We Never Left Town
bezetting: Marzio Scholten gitaren
uitgebracht: 27 januari 2017
label: eigen beheer
aantal stukken: 9
tijdsduur: 37’07
website: www.marzioscholten.com
door: Erno Elsinga

Gitarist Marzio Scholten liet op zijn in 2008 uitgebrachte debuutalbum ‘Motherland’ al horen een origineel componist te zijn. Zonder zijn instrument op de voorgrond te plaatsen bouwde hij dat talent verder uit in zijn op jazz georiënteerde indie-rockband Identikit. Op zijn eerste gitaarsoloalbum ‘We Never Left Town’ prikkelt Scholten de verbeeldingskracht door weemoedige Americana te koppelen aan persoonlijke thema’s.

Onderwerpen als jeugd, vriendschap en familie maar ook het buitenleven zijn leidraad in Scholtens composities. Vaak met een akoestische ondergrond, gebruikt Scholten in lagen meerdere gitaren om verdieping in zijn stukken aan te brengen. In sferen die diepere gedachten doen vermoeden, weet Scholten elk stuk van een pakkende melodie te voorzien.

De werken hebben een sterk filmisch karakter waarbij de gevoelige Americana-snaar telkens opduikt. Scholtens vermogen ligt niet in imponerend gitaarspel maar in zijn zeggingskracht waarin melancholie, weemoed en avontuurlijke vrijheid samenkomen, met een stroom aan emoties tot gevolg.

Laid back en doordacht, vlecht de gitarist uiteenlopende melodieën tot een harmonieus geheel. Een klankwereld waar de luisteraar diep in wordt meegezogen. Ups en downs passeren sfeervol de revue. Hoewel Scholten inspiratie putte uit een persoonlijk verleden, zal menigeen zijn gevoelens op de beeldende muziek kunnen projecteren. ‘We Never Left Town’ is daardoor in meerdere opzichten een prachtig meanderend album.Marzio Scholten - Heartland


© Jazzenzo 2010