Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Programma eerste Dutch Double Bass Festival compleet

20 feb - Onder meer Gary Karr en John Patitucci komen naar de eerste editie van het Dutch Double Bass Festival. Het festival is een initiatief van contrabassist James Oesi en is het enige contrabasfestival ter wereld. Het evenement vindt plaats van 19 tot en met 21 mei in De Electriciteitsfabriek in Den Haag.Contrabassist John Patitucci geeft een soloconcert op het Dutch Double Bass Festival in Den Haag.Het Dutch Double Bass Festival presenteert tien toonaangevende contrabassisten en richt zich op klassiek, jazz en cross-overs. 

Patitucci
Patitucci vierde hoogtij bij Chick Corea en speelde in de bands van Wayne Shorter en Herbie Hancock. Tegenwoordig heeft hij met Children of the Light Quartet en Electric Guitar Quartet zijn eigen ensembles. In Den Haag geeft hij een soloconcert.

De Amerikaan Gary Karr debuteerde als solist bij het New York Philharmonic onder leiding van Leonard Bernstein en is een van de weinige contrabassisten met een solocarriere. In Den Haag geeft Karr een exclusief concert met het Matangi Quartet.

Primeurs
Op het affiche staan enkele primeurs. Zo speelt Dominic Seldis met pianist Rembrandt Frerichs voor het eerst zijn West Side Story-programma. En de bassectie van het Rotterdams Philharmonisch speelt voor het eerst met de Venezolaanse bassist Edicson Ruiz. Asko|Schönberg-bassist Quirijn van Regteren Altena presenteert na jaren van ontwikkeling zijn eigen bedachte Hybrid bass: een mix tussen de elektrische en akoestische bas.

Verder staan er twee soloconcerten van Wilbert de Joode op het programma en speelt Ernst Glerum met zijn nieuwe trio Glerum Omnibus, met Jamie Peet en Timothy Banchet. Daarnaast presenteert het festival de Amerikaan Cody Takacs en de Belg Joris Vanvinckenroye. Festivaloprichter James Oesi speelt de muziek van Bach solo op contrabas .
De Israëlische contrabassist Adam Ben Ezra.Adam Ben Ezra

Eerder kondigde het Dutch Double Bass Festival al de exclusieve komst naar Nederland aan van de Israëlische contrabassist Adam Ben Ezra en de Koreaanse Minje Sung, ster in eigen land. 

Dutch Double Bass Festival in Den Haag wordt gehouden van 19 tot en met 21 mei waarvan de 19e een educatieve dag is. De inhoud daarvan wordt later bekendgemaakt. Met Harry Jansen en Rogier Dieges haalde het festival twee gerenommeerde basbouwers in huis die vragen van bezoekers beantwoorden.


© Jazzenzo 2010