Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pieter Bast E.S.P. Quartet opent nieuw Utrechts jazzpodium

CONCERTRECENSIE. JazzItUp! Pieter Bast E.S.P. Quartet, Winkel van Sinkel, Utrecht, 19 feb.
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Sinds het SJU Jazzpodium in 2011 zijn deuren sloot, springen in Utrecht links en rechts nieuwe lokale initiatieven in het ontstane gat. Een deel van de concertante programmering krijgt een plek in TivoliVredenburg, maar er blijft nog steeds behoefte aan meer informele plekken. Zo is de Winkel van Sinkel, een grand café aan de Oudegracht, samen met theaterkantoor.nl gestart met een serie diner-concerten onder de noemer JazzitUp! De serie wordt geprogrammeerd door de als vibrafonist bekende Vincent Houdijk en telkens is er een concert op de derde zondag van de maand. Houdijk is ook de gastheer en kondigt de bands aan. 

  
Pieter Bast E.S.P. Quartet op het podium van de Winkel van Sinkel in Utrecht. 

Voorgerecht
Het eerste concert wordt verzorgd door het Pieter Bast E.S.P Quartet, een stevig begin. Muziek die uitbundig verwijst naar de elektrische muziek van Miles Davis uit de jaren ’70. Het podium is midden in de zaal geplaatst tussen de tafels met eters in, en tijdens het voorgerecht start het concert. Er wordt luid gemusiceerd en het kost even moeite om aan de enigszins galmende ruimte te wennen. Hier en daar kijkt een bezoeker tersluiks op van zijn ‘carpaccio’.

Het kwartet weet de aandacht gevangen te houden, met intens gespeelde jazzrock. Trompettist Bert Lochs bedient zich uitbundig van effecten en toetsenist Mike Roelofs bespeelt gepassioneerd de Fender Rhodes. Opvallend is dat contrabassist Jasper Somsen niet overstapt op de elektrische bas, hét fusion-instrument bij uitstek. Pieter Bast lijkt een reïncarnatie van de jonge Tony Williams, met zijn opzwepende spel op de bekkens. Vooral Lochs weet te imponeren met fantasievol trompetspel en zijdezachte solo’s op de bugel. Het laatste instrument mengt prachtig met de akoestiek van de Winkel van Sinkel. Lochs is een lyricus pur sang, die in zijn ballads prachtige verhalen vertelt: intense muziek vol tederheid en verlangen. 

  
Programmeur Vincent Houdijk (r) introduceert de leden van het kwartet: Bert Lochs, Pieter Bast, Jasper Somsen en Mike Roelofs.

Fakkel
Tijdens het overheerlijke ‘panna cotta’ dessert start de tweede set, waarin nog geïnspireerder wordt gespeeld. Bast klinkt als een echte jazzrock-drummer met de bijbehorende uitbundige solo’s. Toetsenist Mike Roelofs laat de Fender Rhodes zoemen en jengelen dat het een lieve lust is. Vol emotie is de prachtige ballad ‘So Long’, een compositie van Somsen met een hoofdrol voor het gloedvolle bugelspel van Lochs. De laatste voert het fusion-gevoel nog een beetje op met de EWI, een elektronisch instrument dat naadloos past bij de gecreëerde groove en in zijn handen klinkt als een trompet met extra klankmogelijkheden.

Het eerste concert van de nieuwe serie JazzItUp! voelt aan als een warm bad, een nieuw en geslaagd podium voor actuele muziek. De stad Utrecht mag blij zijn met deze initiatiefnemers die hun nek uitsteken en er mede voor zorgen dat de fakkel van de jazz in de Domstad brandend blijft. 

Programma JazzItUp!
19 maart: Toine Thys Trio 
23 april: Tocar
21 mei: Vernon Chatlein (cd-presentatie)
18 juni: Jef Neve & Teus Nobel


© Jazzenzo 2010