Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gitarist Larry Coryell (73) overleden

21 feb - Larry Coryell, ook wel de 'Godfather of Fusion' genoemd, is op 73-jarige leeftijd overleden. De gitarist stierf in zijn slaap in een hotel in New York.Larry Coryell maakte met 'Spaces' zijn beroemdste plaat.

Foto © Rita Pinkse.


Iridium
Coryell stond meer dan vijftig jaar op het podium en trad nog altijd op. In New York stond hij elke vrijdag en zaterdag op het podium van jazzclub Iridium en er waren plannen voor een zomertournee met zijn band The Eleventh House.

Gedurende de jaren '60 maakte Coryell naam. Allereerst met zijn band The Free Spirits maar ook in de band van vibrafonist Gary Burton. Als bandleider speelde de gitarist een voorname rol in de ontwikkeling van jazz-rock fusion.

Spaces
In 1970 maakte Coryell zijn bekendste plaat 'Spaces' die hij opnam met gitarist John McLaughlin, pianist Herbie Hancock, bassist Miroslav Vitous en drummer Billie Cobham.

Coryell maakte deel uit van het fameuze The Guitar Trio met John McLaughlin en Paco de Lucia, maar werd vanwege zijn drugsverslaving vervangen door Al dDi Meola.

Gary Coryell speelde op zo'n honderd albums waarvan zeventig onder eigen naam, en werkte onder meer met Milse Davis en Jim Hendrix. Van zijn band The Eleventh House zou dit jaar een nieuw album verschijnen.


© Jazzenzo 2010