Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Theo Bleckmann – Elegy

CD-RECENSIE

Theo Bleckmann – Elegy
bezetting: Theo Bleckmann zang en composities, Ben Monder gitaar, Shai Maestro piano, Chris Tordini contrabas, John Hollenbek drums
opgenomen: januari 2016, Avatar Studios, New York
uitgebracht: 27 januari 2017
label: ECM Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 47’00
website: www.theobleckmann.com
door: Armand van Wijck


Elegy is het eerste album van zanger Theo Bleckmann onder ECM Records. Een bijzonder project waarbij de muziek zeker ook iets weg heeft van een klaagzang: van begin tot het eind zijn de composities van Bleckman doordrenkt met melancholiek, weemoed en bezinning.

Het album heeft een eigen, uniek geluid en donkere sfeer dat een rode draad vormt door alle nummers heen. Minimalistisch, spookachtig en betoverend, met subtiele hints naar het surrealisme. Dit wordt nog eens versterkt doordat het openings- en slotnummer bewust twee korte pianostukken zijn die sterk doen denken aan het werk van Erik Satie.

Op de overige nummers waar Beckmann wel te horen is, laat hij pianist Shai Maestro veelvuldig gebroken akkoorden spelen. Dit geeft de muziek extra veel ruimte en een bepalende sfeer waarop de stem van Bleckmann naadloos aansluit. Zijn tonen zijn loepzuiver en zonder vibrato, het stemgeluid warm en ijl tegelijkertijd. De zangmelodieën bevatten ook grote intervalsprongen en bewegen soms continue tussen twee toonsoorten heen en weer. Maar Beckmann zingt zo moeiteloos en met een gerichte emotie in zijn stem, dat dit nauwelijks opvalt. 

Het hele album voelt als een perfecte balans tussen spanning en oplossing, met name door subtiele harmonische verassingen die de luisteraar iedere keer weer even kort prikkelen tussen de meditatieve ambiance door.

Beckmann heeft voor vier nummers tekst gebruikt, zelfgeschreven maar ook een gedicht uit de achtste eeuw van de Boeddhistische monnik Ciao Jan. In het nummer met de bijpassende titel ‘To be shown to monks at a certain temple’ is er een drone te horen op de achtergrond, terwijl Beckmann de tekst op vele plekken op een soms bijna Gregoriaanse manier er kristalhelder overheen zingt.

Op verschillende nummers neemt de zanger een rol in als instrumentalist, soms nauwelijks hoorbaar en opgaand in het totaalgeluid van de band. Naast Maestro schittert ook gitarist Ben Monder met name door het gebruik van simpele akkoorden, de juiste effecten en ideaal geplaatste, kleine toevoegingen die de melancholische sfeer helemaal afmaken.

Elegy is een verrassend en prachtig album, waarop Bleckmann als geen ander laat horen waar vocalen in een moderne setting toe in staat zijn. Een album dat de oren spitst terwijl het tegelijkertijd als een warme deken aanvoelt.

Theo Bleckmann Elegy Tour: 17 maart Bimhuis Amsterdam, 18 maart Lantaren Venster Rotterdam, 19 maart Vrijstaat Oostende (België).Theo Bleckmann - Elegy


© Jazzenzo 2010