Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tini Thomsen – The Long Ride

CD-RECENSIE

Tini Thomsen – The Long Ride
bezetting: Tini Thomsen baritonsaxofoon; Nigel Hitchcock altsaxofoon; Tom Trapp gitaar; Mark Haanstra basgitaar; Satindra Kalpoe drums
opgenomen: Warning Studio, Amsterdam
uitgebracht: 30 januari 2017
label: 339 Records/Painted Dog
aantal stukken: 9
tijdsduur: 38’27
website: www.tinithomsen.de
door: Erno Elsinga


De Duitse baritonsaxofoniste Tini Thomsen (1981) is in Nederland onder meer te vinden in avontuurlijke ensembles als New Rotterdam Jazz Orchestra en Windkracht 7. In 2013 verscheen haar goed ontvangen debuut onder eigen naam ‘MaxSax’ met stevige rock gebaseerd op hedendaagse jazz. Een richting die ze met een geheel nieuwe band op ‘The Long Ride’ verder uitbouwt.

Ook ‘The Long Ride’ trilt flink op zijn grondvesten. Stevige grooves en catchy melodieën vormen de basis voor het rauwe live-geluid, maar door toevoeging van een extra blazer, Nigel Hitchcock op altsaxofoon, en met de Amerikaanse gitarist Tom Trapp als medecomponist, kent het album meer variatie dan zijn voorganger.

De spanningsbogen in de composities zijn ruimer en ook is er meer ruimte voor solo’s en de opbouw van de stukken. Trapp, die grote bekendheid geniet als componist en arrangeur, verrijkt de drie composities van zijn hand met vuige en ongetemde gitaarsolo’s. De Engelse sessiemuzikant Hitchcock zorgt voor verbreding van Thomsens blazersarrangementen en doorbreekt met zijn solo’s op altsax de pittige beats van MaxSax.

Breekpunten zijn de drie korte dromerige duo-stukken van Thomsen en Hitchcock en de ballad ‘Say it Quietly’ met een prachtige solo van Hichcock over een voortglijdend blazersarrangement. Het goed in het gehoor liggende ‘Chicago’ had evenzogoed van het debuutalbum afkomstig kunnen zijn en valt qua sound een beetje buiten de boot.

Thomsens MaxSax is een live-band bij uitstek dat menig podium op zijn kop zal zetten. De striemende ritmen van drums en baritonsax zijn aanstekelijk, de wild experimentele solo’s van Trapp ongeëvenaard en de melodieuze altsax van Hitchcock is een verrijking waardoor het bandgeluid completer dan voorheen klinkt. Tini Thomsen – The Long Ride


© Jazzenzo 2010