Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

JazzArt Orchestra en Syrische musici op reis in Common Ground

1 mrt - In Schouwburg Odeon in Zwolle gaat op 12 maart de voorstelling 'Common Ground' in première, een samenwerking tussen het JazzArt Orchestra onder leiding van Martin Fondse en enkele vooraanstaande Syrische musici. Het programma schetst een muzikale reis naar en door Syrië in een poging culturele grenzen te slechten.De Syrische zangeres Shaza Hayek.Verzoening
Door de actualiteiten in het nieuws rondom Syrië, is de beeldvorming over het land vrij eenzijdig. Syrië is van oudsher het hart van de Arabische wereld en kent een van de oudste en rijkste culturen met een schat aan muzikale tradities. De muziek in 'Common Ground' gaat over verlies, hoop en liefde en kan worden beschouwd als een krachtige muzikale metafoor voor iets dat in maatschappelijk opzicht hopelijk ook gebeurt: kennismaking, samenwerking en verzoening.

Martin Fondse schreef voor 'Common Ground' nieuwe arrangementen van Syrische originals die hun oorsprong grotendeels vinden in diverse steden in Syrië. Hij legt daarmee een verbinding tussen jazz en de muziek die in het Midden-Oosten wordt gemaakt.

Shaza Hayek
Centraal staat de Syrische zangeres Shaza Hayek (1981) die in haar vaderland gerekend wordt tot de absolute top in het vertolken van het Syrische genre. Ze studeerde aan het Conservatorium in Damascus en vluchtte twee jaar geleden met haar gezin naar Nederland. Ze was onder meer te zien in het VPRO-programma Vrije Geluiden. Het 16-koppig orkest en Hayek worden bijgestaan door de Syriërs Modar Salama op percussie en ud-speler Mhammed Assi.

Met hulp van haar vaste sponsoren Rabobank en Hemmink stelt het JazzArt Orchestra een groot aantal plaatsen ter beschikking voor vluchtelingen uit onder meer Syrië.

Na de première op 12 maart in Schouwburg Odeon in Zwolle (aanvang 16.00 uur) volgen meerdere concerten in Nederland, al is op dit moment nog onbekend waar en wanneer dat zal zijn.JazzArt Orchestra - Common Ground (preview)JazzArt Orchestra & Eric Vloeimans - Lex
(arrangement van Martin Fondse)


© Jazzenzo 2010