Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Zapp4 – In Bloom - The Music Of Nirvana

CD-RECENSIE

Zapp4 – In Bloom - The Music Of Nirvana
bezetting: Jasper le Clercq, Jeffrey Bruinsma viool; Oene van Geel altviool; Emile Visser cello
opgenomen: juni 2016, Sound Vision Studio
uitgebracht: maart 2017
label: ZenneZ Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 47’11
website: www.zapp4.comwww.moonrivermusic.com
door: Erno ElsingaZapp4 stortte zich eerder al op het repertoire van de Britse band Radiohead. Met ‘In Bloom’ legt het strijkkwartet de muziek van Nirvana onder de loep, een Amerikaanse rockgroep waarvan het bestaan met de zelfdoding van zanger Kurt Cobain in 1994 tot een abrupt einde kwam.

Bezit de muziek van Radiohead vele interessante lagen, die van Nirvana stoelt vooral op de strakke eenvoud van de gitaarrock. De band bracht in zijn zevenjarig bestaan slechts drie albums uit waarvan ‘Nevermind’ uit 1991 met daarop de hit ‘Smells Like Teen Spirit’ wellicht de bekendste is. Van dat album - met de iconische hoesfoto van de baby met dollarbiljet onder water -   nam Zapp4 vijf nummers op waaronder de genoemde hit met de aanjagende zang van Cobain.

De afgebakende kop-staart-composities van Cobain worden door het strijkkwartet herkenbaar in beeld gebracht. Arrangementen worden ontrafeld en uitvergroot waardoor de van oorsprong rechttoe-rechtaan muziek veel aan diepgang wint. De donker schurende cello verklankt de duistere grunge voorbeeldig waar violen en altviool de begeleiding en zang vangen in uiteenlopende lagen. Ruig en ritmisch met het nodige plukwerk aan de snaren maar ook gevoelig de sombere teksten weerspiegelend, weten Jasper le Clercq, Jeffrey Bruinsma, Oene van Geel en Emile Visser de stemmige en vaak onheilspellende cultmuziek in de kern te raken en verder vorm te geven. De geraffineerdheid die het strijkkwartet daaraan ten grondslag legt overstijgt de muzikale inhoud van de oorspronkelijke composities.

Eenvoudige popsongs worden door Zapp4 gefileerd tot welvormige klassieke werken met schurende rafelranden en talrijke spanningsbogen. Door de stroom aan lagen, wisselende tempi en sferen verpakt in ijzersterke arrangementen, groeit ‘In Bloom’ uit tot een meeslepende en op zichzelf staande plaat. 

Zapp4 plays Nirvana: 30/3 De Weijer Boxmeer, 31/3 Paradox Tilburg, 5/4 Muziekcentrum Enschede, 6/4 TivoliVredenburg Utrecht, 7/4 De Doelen Rotterdam, 8/4 Muziekgebouw Eindhoven, 9/4 De Oosterpoort Groningen. Zapp4 - In Bloom


© Jazzenzo 2010