Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Rein Godefroy Trio – It Will Come

CD-RECENSIE

Rein Godefroy Trio – It Will Come
bezetting: Rein Godefroy piano, Guus Bakker contrabas, Pim
Dros drums
opgenomen: 2016, Wedgeview Studios, Woerdense Verlaat
uitgebracht: februari 2017
label: Safe Sound Records
aantal stukken: 11 
tijdsduur: 60’33
website: www.reingodefroy.com
door: Cyriel PluimakersJazzpianist Rein Godefroy (1982) komt uit een familie waarin klassieke muziek al eeuwenlang de boventoon voerde, met bekende violisten, cellisten en dirigenten. Zijn vader speelde kerkorgel en zijn moeder klassiek piano. Ook Godefroy startte klassiek, maar op zijn zestiende werd hij aangestoken door het jazzvirus.

Hij nam les bij Jan Reinen en werd, toen hij achttien was, aangenomen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij les kreeg van Rob van Bavel, Rob van Kreeveld en Juraj Stanik. Klassieke lessen volgde hij bij Albert Brussee. Inmiddels heeft hij onder meer gespeeld met musici als Eef Albers, Peter Guidi, Benjamin Herman en Till Brönner. Ensembles waar hij deel van uitmaakt zijn Panchito, EdgeBellyJazzDog, Enniwere en het Paul van Kemenade Quintet. Naast zijn trio leidt hij ook een kwartet.

Godefroy beschikt – mede door zijn klassieke achtergrond - over een prachtige pianotechniek, een fluwelen toucher en een eindeloos reservoir aan ideeën. Zijn stijl van musiceren sluit rechtstreeks aan bij trendsetters als Brad Mehldau, Chick Corea en Ahmad Jamal. Al deze invloeden integreert hij in een eigen soepele vorm van improviseren, waarin moeiteloos de meest ingewikkelde ritmes voorbijkomen. Een stijl die nooit opzichtig wordt, maar waarin elke vondst in dienst staat van het muzikale geheel.

Alle composities voor zijn cd heeft Godefroy zelf geschreven. Prachtig is het onderzoekende beginnummer ‘It Will Come’. In ‘Old New’ raakt hij de luisteraar recht in het hart met een gospelachtige improvisatie, die terloops refereert aan het schitterende ‘God Only Knows’ van The Beach Boys. Muziek die je niet meer loslaat. Meeslepend is de ballad ‘Moon’ met zijn geleidelijke melodische ontwikkeling en licht dissonant het spannende ‘Epiphany’. Een vette pluim verdienen ook de drummer en contrabassist met hun subtiele en alerte begeleiding. Zacht ruisen de bekkens van Pim Dros en donker klinkt het ritmische fundament van contrabassist Guus Bakker. 

Uitermate ritmisch zijn ‘Blinkert, ‘Knit Knat’ en ‘Cycle’. Nummers waarin de ritmesectie ook lekker kan grooven. De ultieme verfijning klinkt door in het afsluitende ‘Uninvited’, een stuk dat je als luisteraar vol verwachting achterlaat. Voor Rein Godefroy is een grote toekomst weggelegd.
Rein Godefroy Trio – It Will Come


© Jazzenzo 2010