Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Joost Lijbaart, Sanne Rambags, Bram Stadhouders – Under The Surface

CD-RECENSIE

Joost Lijbaart, Sanne Rambags, Bram Stadhouders – Under The Surface
bezetting: Joost Lijbaart drums, percussie; Sanne Rambags vocaal; Bram Stadhouders gitaar, synthesizer
opgenomen: 11 en 12 oktober 2016, Wisseloord Studios H'sum
uitgebracht: 17 maart 2017
label: Challenge Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 46’26
website: joostlijbaart.com sannerambags.nl bramstadhouders.nl
door: Erno Elsinga


Elf geïmproviseerde stukken biedt ‘Under The Surface’, een buitengewone en zinderende samenwerking tussen slagwerker Joost Lijbaart, gitarist Bram Stadhouders en debuterend vocaliste Sanne Rambags (1994), tevens initiatiefneemster van het project.

Rambags is een buitenbeentje. Studerend aan het Fontys Conservatorium in Tilburg houdt ze zich niet bezig met het zingen van jazzstandards maar gebruikt ze haar stem als improvisatiemiddel in haar zoektocht naar vrijheid. Ze voelt zich thuis in de stilte en sereniteit van Noorwegen en haar voorbeelden zijn onder meer Simin Tander, Jan Garbarek en Susanne Abbuehl bij wie ze recent in Luzern lessen volgde. In haar prille carrière werkte ze al samen met Martin Fondse (Nationaal Jeugd Jazz Orkest) en Jacob ter Veldhuis voor het project The News en heeft ze met Mudita een eigen trio. ‘Under The Surface’ is het vervolg op een carte blanche die ze van jazzpianist Rogier Telderman mocht invullen bij het Bredase café Het Hijgend Hert.

De geïmproviseerde stukken zijn allerminst abstract en klinken als weldoordachte composities waarin Rambags stem centraal staat. Ze dicht, fluistert, zingt en laat haar stem zelfverzekerd dwalen over de geïmproviseerde melodielijnen van Stadhouders en het ingetogen subtiele slagwerk van Lijbaart. Puurheid overheerst in de veelal vanuit stilte opgetrokken atmosferische werken die de zielsverwantschap tussen de musici blootlegt. Rambags melodieën en timbre hullen zich soms in occulte sferen, bijgekleurd door gitaar, slagwerk en percussie. Stiltes die amper ontwaken of uitgroeien tot climaxen, altijd hangt er een intense spanning over het vrije en ruimtelijke samenspel dat immer open en toegankelijk blijft.

Wars van enige schroom zet Sanne Rambags met ‘Under The Surface’ een flinke stap in de wereld van de geïmproviseerde muziek. Haar stem beklijft en intrigeert, maar bovenal etaleert ze zich als zelfbewust musicus die haar collega’s perfect aanvoelt en aanvoert. Een verhalenvertelster die balanceert tussen magie en werkelijkheid. En dat voor een 22-jarige. Rambags gaat een mooie toekomst tegemoet.Joost Lijbaart, Sanne Rambags, Bram Stadhouders
Improvisatie


© Jazzenzo 2010