Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Utrechtse jazzkelder Persepolis herleeft op Culturele Zondag

23 mrt - De legendarische Utrechtse jazzkelder Persepolis dat in de jaren zestig hoogtij vierde, komt op 23 april eenmalig opnieuw tot leven als Culturele Zondag een Ode aan Persepolis brengt. Jazzmusici van toen komen In De Ruimte aan de Oude Gracht opnieuw bijeen.Rita Reys opende in 1959 jazzkelder Persepolis, met 
Pim en Ruud Jacobs en drummer Cees Cee.1959
Persepolis, een initiatief van jazzliefhebbers Guus van Biela en Jaap van de Klomp, opende in 1959 zijn deuren en werd al snel een van de toonaangevende jazzpodia van Nederland. Een stroom van Nederlandse en internationale jazzmuzikanten traden op in de jazzkelder: van de gebroeders Pim en Ruud Jacobs, Rita Reys en Han Bennink, tot aan beroemde Amerikanen als Dexter Gordon, Johnny Griffin en Donald Byrd. Uiteindelijk zou Persepolis tien jaar bestaan, tot eind van de jaren '60 de jazz werd ingehaald door de popmuziek. 

In een Ode aan Persepolis brengt organisator Cyriel Pluimakers een programma dat de sfeer van toen ademt en recht doet aan de jazzkelder dat Utrecht als jazzstad op de kaart zette. De Ode wordt gepresenteerd door de Utrechtse jazzjournalist en muzikant Hans Mantel. Jaap van de Klomp, een van de oprichters van Persepolis, is eregast.

Programma
Het programma opent om half twee met een sessie van Ack van Rooijen, Rein de Graaff, Ernst Glerum en Han Bennink. Daarna volgt een concert van het ICP Octet met Mary Oliver, Wolter Wierbos, Michael Moore, Tobias Delius, Tristan Honsinger, Guus Janssen, Glerum en Bennink. 

De middag wordt afgesloten met een Tribute to Wayne Shorter gebracht door musici die grotendeels afkomstig zijn uit Utrecht: saxofonist Ad Colen, gitarist Wim Bronnenberg, contrabassist Wiro Mahieu en drummer Bob Roos.

Culturele Zondag staat op 23 april in het teken van Utrecht 50 - 75. Ode aan Persepolis wordt gehouden op een steenworp afstand van de oorspronkelijke jazzkelder: In De Ruimte aan de Oudegracht 230 a/d Werf in Utrecht. Aanvang 13.30 uur, entree gratis.De Utrechtse Jazzkelders
Een item van RTV Utrecht met beelden van jazzkelder Persepolis.


© Jazzenzo 2010