Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Delfos? – Roadtrip (for the last 90 days of your life)

CD-RECENSIE

Delfos? – Roadtrip (for the last 90 days of your life)
bezetting: Rolf Delfos saxofoons; Berthil Busstra keyboards; Peter Heijnen gitaar; Udo Pannekeet bas; Pascal Vermeer drums. Gasten: Cees Trappenburg trompet; Peter Broekhuizen tenor- baritonsaxofoon
opgenomen: oktober 2016, Wedgeview Studio Woerden
uitgebracht: 20 januari 2017
label: Bow Shock Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 66’15
website: www.jazzhelden.nl
door: Erno Elsinga


Rolf Delfos (1960) maakt onder meer deel uit van Artvark Saxophone Quartet, The Houdini’s en Jazzinvaders en nam in die hoedanigheid op met grootheden als Gino Vanelli en Dr. Lonnie Smith. Nu is er een eerste album onder eigen naam van de saxofonist, weliswaar vergezeld door een vraagteken.

Delfos schreef het gros van de stukken voor het fusionkwintet dat hij samenstelde voor ‘Roadtrip (for the last 90 days of your life)’. Energieke jazzrock met een positieve inslag en ruimte voor improvisatie domineren het album. Prettig is dat Delfos niet de gebaande paden van illustere voorgangers betreedt maar volledig zijn eigen pad kiest. Het onconventionele slagwerk van Pascal Vermeer is daar debet aan; samen met bassist Udo Pannekeet vormen zijn creatieve ingevingen de basis voor de opwindende thema’s alsmede de bodem voor de zinderende solo’s van Delfos en gitarist Peter Heijnen, fijntjes bijgekleurd door Berthil Busstra achter de toetsen.

Delfos manifesteert zich als een ware saxofoonkolos. Zijn solo’s op de alt- en sopraansaxofoon zijn bijzonder krachtig en melodieus, een enkele keer ingetogen en bedachtzaam waarbij het aan zeggingskracht niet ontbreekt. Harmonieus en met veel gevoel voor swing en nuance stapelen de climaxen zich in vlot tempo op. Dankzij de verbindende lagen en de in het geluid afwijkende solo’s van Busstra vliegt de dampende jazzrock van ‘Roadtrip’ – gebaseerd op de laatste dagen van de hoogbejaarde en terminale Miss Norma op wereldreis - echter nooit uit de bocht. 

Rest nog dat vraagteken achter Delfos. 

 


© Jazzenzo 2010