Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

The Kutimangoes – Made in Africa

CD-RECENSIE

The Kutimangoes – Made in Africa
bezetting: Gustav Rasmussen trombone, gitaar, zang, percussie; Michael Blicher saxofoons, zang, percussie, toetsen; Aske Drasbaek saxofoons; Johannes Buhl Andresen fender rhodes, moog bass, toetsen; Casper Mikkelsen drums en slagwerk; speciale gast: Patrick Kabré zang en kiéma
opgenomen: mei 2016
release: november 2016
label: Tramp Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 46:20
website: www.kutimangoes.com
door: David Cohen

De Deens-Afrikaanse zeskoppige formatie The Kutimangoes heeft Nederland niet vaak aangedaan en is daardoor in de Lage Landen nog niet zo bekend als een band van haar statuur eigenlijk verdient. Met haar debuutalbum ‘Afro-Fire’ (2014) won ze in het thuisland vijf Deense grammy’s, waaronder in de categorie ‘beste opname van wereldmuziek’. Op de eerste plaat had de band direct een eigen geluid weten neer te zetten, en met bijzonder energieke concerten hebben de Kutimangoes de reputatie gekregen een live-band bij uitstek te zijn.

Op het vervolgalbum ‘Made in Africa’ wilden de bandleden niet alleen muziek uit Afrika, maar vooral muziek in Afrika opnemen, met de hulp van Afrikaanse muzikanten en typische instrumenten. Hoewel het openingsnummer ‘Ouagadougou’ nog een beetje naar joligheid neigt, slaat het zestal direct daarna onverbiddelijk toe op het snoeiharde nummer ‘This Ship Will Sink’ (een eerbetoon aan Led Zeppelin, een groep die steevast elementen uit wereldmuziek in haar rocknummers opnam). De lichte afrofunk van stukken als ‘Bamako By Bus’ en ‘Adjoa’ zal in de zomer zijn weg naar menig autoradio weten te vinden. De meest bijzondere stukken zijn de veelal oeroude volksliederen, gezongen door de Burkinees Patrick Kabré en opnieuw gearrangeerd door de Kutimangoes. Het is opmerkelijk hoe goed dit Deense zestal erin slaagt recht te doen aan uiteenlopende muzikale contexten en tegelijkertijd trouw te blijven aan het eigen geluid.

Een klein minpunt van ‘Made in Africa’ is wel dat de Kutimangoes zich al te nadrukkelijk verre houden van enige musicologische uiteenzetting. Dat is hun goed recht, en hoewel een wetenschappelijk verantwoorde uitleg over de muziek wat veel gevraagd is, zou het niettemin aardig zijn geweest als tenminste de liedteksten in een cd-boekje waren opgenomen. Vooral het gedragen slotnummer ‘Nin Gang’ maakt nieuwsgierig. Wellicht zal daar in de aanstonds te verschijnen documentaire ‘Bamako Play’ (*) meer over te horen zijn.

Met ‘Made in Africa’ hebben de Kutimangoes hun reikwijdte danig uitgebreid. In het veld van de afrobeat behoort dit Deense zestal nu tot de serieuze spelers. Als de organisatoren van het jaarlijkse afrobeatevenement ‘Felabration’ (Nigeria) voor oktober 2017 nog op zoek zijn naar een geschikte band, dan zouden de Kutimangoes niet misstaan. 

(*) Trailer documentaire  ‘Bamako Play’.


© Jazzenzo 2010