Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Paul Acket Award voor saxofonist Donny McCaslin

13 apr - De Paul Acket Award 2017 is toegekend aan de Amerikaan Donny McCaslin. De saxofonist neemt de prijs in ontvangst tijdens het North Sea Jazz Festival, waar hij op 9 juli optreedt.Donny McCaslin.

Foto © Dan Codazzi.


Avontuurlijk
De Paul Acket Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijk muzikantschap. De jury noemt McCaslin 'een van de belangrijkste muzikanten van zijn generatie, met een avontuurlijke geest en een ongelooflijke controle over zijn instrument'. Ook is hij 'een fantasierijk componist die zowel openstaat voor avant-garde als huidige genres'.

McCaslin (1966) speelde zich in de kijker dankzij zijn samenwerking met David Bowie op diens laatst verschenen album 'Blackstar' uit 2016. Datzelfde jaar bracht McCaslin met het verschijnen van 'Beyond Now' een eerbetoon aan de Britse popmuzikant.

McCaslin studeerde aan het Berklee College of Music en ving zijn carrière aan in een ensemble van Gary Burton en Steps Ahead. Daarna werkte hij onder meer samen met Maria Schneider, Antonio Sánchez, David Binney, Scott Colley, en Danilo Pérez. De saxofonist werd verschillende keren genomineerd voor een Grammy Award.

Donny McCaslin debuteerde in 1998 met het album 'Exile and Discovery'. Daarna volgden elf albums onder eigen naam die hij uitbracht bij onder meer Criss Cross Jazz, Sunnyside en Greenleaf.

McCaslin krijgt de Paul Acket Award uitgereikt door journalist Dan Ouellette die hem op 9 juli tijdens het North Sea Jazz Festival interviewt voor DownBeat Magazine in het Jazz Café. Later die avond is er een optreden van de Donny McCaslin Group in de Hudson Hall. Aan de prijs is een trofee en 5.000 euro verbonden.
Donny McCaslin (s), Jason Lindner (k), Tim Lefebvre (b), Mark Guiliana (dr).


© Jazzenzo 2010