Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Genomineerden Edison jazz en world bekend

1 mei - Reinier Baas, Dominic J. Marshall en de band Marutyri zijn genomineerd voor de Edison Jazz Nationaal. Ook in de overige categorieën werden de genomineerden bekendgemaakt. De Edisons worden uitgereikt in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, op vrijdag 30 juni tijdens Edison Jazz/World 2017.
Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix.


Nationaal
Gitarist Reinier Baas werd genomineerd voor het album 'Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix', een surrealistische jazzopera in drie aktes die tot stand kwam naar aanleiding van de North Sea Jazz Compositieopdracht. De Britse pianist Dominic J. Marshal ontving zijn nominatie voor het album 'The Triolithic' dat hij opnam met een grotendeels Nederlandse bezetting waaronder Glenn Gaddum Jr., Jamie Peet en Lars Dietrich. De band Marutyri, bestaande uit oud-leerlingen van het Codarts Conservatorium, ontving een nominatie voor 'Inner Movements'.

Internationaal gingen de nominaties uit naar Bill Frisell met 'When You Wish Upon A Star', Snarky Puppy voor 'Culcha Vulcha' en John Scofield met 'Country For Old Men'.

In de categorie Jazz Vocaal zijn de gelukkigen Branford Marsalis Quartet & Kurt Elling ('Upward Spiral'), David Linx & Brussels Jazz Orchestra ('Brel') en Jacob Collier ('In My Room').

Snijders
De Surinaamse fluitist Ronald Snijders werd in de categorie World genomineerd voor zijn album 'The Nelson & Djosa Sessions', naast musici Dhafer Youssef ('Diwan Of Beauty And Odd') en Richard Bona ('Heritage').

Twee cd-boxen uitgegeven door Warner Music Benelux met originele albums van John Coltrane en Ray Charles met de titel 'The Atlantic Years in Mono' werden genomineerd in de categorie Document. Ook een cd-box uitgeven door New Arts International met opnamen van het Peter Erskine Trio met John Taylor en Palle Danielsson' viel die eer te beurt.

Eerder werd al bekend dat Joshua Redman de Edison Oeuvreprijs krijgt uitgereikt.

Genomineerde albums besproken door Jazzenzo:


© Jazzenzo 2010