Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Avishai Cohen – Cross My Palm With Silver

CD-RECENSIE

Avishai Cohen – Cross My Palm With Silver
bezetting: Avishai Cohen trompet; Yonathan Avishai piano; Barak Mori contrabas; Nasheet Waits drums
opgenomen: september 2016, Studios La Buissonne (FR)
uitgebracht: 27 mei 2017
label: ECM
aantal stukken: 5
tijdsduur: 38’41
website: www.avishaicohenmusic.com - www.ecmrecords.com
door: Erno ElsingaSinds zijn debuut in 2003 voor Fresh Sound is Avishai Cohen uitgegroeid tot een van de toonaangevendste trompettisten van deze tijd. Met ‘Into the Silence’ verscheen vorig jaar zijn eerste album voor ECM en ook ‘Cross My Palm With Silver’ kwam tot stand onder de hoede van de befaamde producer en label-eigenaar Manfred Eicher.

Gaf Cohen zijn ziel al bloot op het impressionistische ‘Into the Silence’ dat in het teken stond van het overlijden van zijn vader, op ‘Cross My Palm With Silver’ weerspiegelt de Israëliër met titels als ‘Will I Die, Miss? Will I Die?’ en ‘Shoot Me In The Leg’ de onrust in het Midden-Oosten en wereldwijd. Met het album beoogt Cohen bij te dragen aan het helingsproces van de menselijke psyche als reactie op de politieke verdeeldheid. 

Niet alleen als trompettist, ook als componist heeft Cohen een duidelijke signatuur. De vijf stukken op het album ontberen allen een thema, maar waaieren uit in gestructureerde lyrische improvisaties met een voelbare emotionele lading. De klaagzang in de opener ‘Will I Die, Miss? Will I Die?’ kent tevens berusting. Cohen dwaalt in gedachten af met een tot de verbeelding sprekende lyriek over schetsmatige klankpartijen van pianist Yonathan Avishai. Een indringende spontaniteit die zich ook meester maakt van slagwerker Nasheet Waits.

De voortdurende wisselwerking tussen Cohen, Avishai en Waits leveren diepgaande dialogen op in ‘Theme For Jimmy Green’ en ‘340 Down’. Het kwartet gaat los in het twaalf minuten durende ‘Shoot Me In The Leg’. Een abstract stuk dat naast klassieke invloeden vooral boosheid en verwarring reflecteert met daarin opgesloten een zinnenstrelende slotsolo van Cohen en teugelloos pianospel van Avishai. 

Met ‘Cross My Palm With Silver’ toont Cohen zich opnieuw een uitzonderlijk jazzmusicus. De emotionele openhartigheid in spel en compositie boeit van begin tot eind. Jammer is dat het album slechts 38 minuten duurt waardoor van meeslependheid geen sprake kan zijn. Voordat je het weet is al dat fraais voorbij.

Avishai Cohen speelt op 7 juli op North Sea Jazz (Hudson).

 Album-trailer.


© Jazzenzo 2010