Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Programma ZeelandJazz divers en kleurrijk

13 mei - Met bands als Sons of Kemet, het Afrikaanse Orchestre Poly Rythmo de Cotonou en Eric Vloeimans Oliver’s Cinema, BRUUT! en Shirma Rouse biedt de tweede editie van ZeelandJazz een gevarieerd en kleurrijk programma. Het festival vindt plaats tijdens twee achtereenvolgende weekenden in Terneuzen (9 tot en met 11 juni) en Middelburg (16 tot en met 18 juni).Saxofonist Shabaka Hutchings van de Britse
band Sons of Kemet.


Nadat Internationaal Jazzfestival Middelburg en Scheldejazz in Terneuzen in 2015 het loodje legden, besloten de organisaties zich te herenigen in ZeelandJazz. Een meerdaags festival dat zich afspeelt in Porgy en Bess in Terneuzen en vervolgens Middelburg aandoet waar het Abdijplein als locatie werd ingeruild voor de Kloveniersdoelen en De Spot. Ook is er een randprogramma bij Cinema Middelburg.

Eerbetoon Toots
Tijdens het eerste festivalweekend in Porgy en Bess, dat dit jaar zestig jaar bestaat, staan optredens gepland van onder meer Shirma Rouse, het trio Montis, Goudsmit & Directie, Lew Tabackin Trio en een Toots Thielemans-eerbetoon door gitarist Philip Catherine, pianist Bert van den Brink, contrabassist Bart de Nolf en slagwerker Hans van Oosterhout.

Middelburg
In Middelburg speelt de Britse band Sons of Kemet van saxofonist Shabaka Hutchings. De groep combineert Caraïbische muziek en Afrikaanse ritmes met jazz en kent twee drummers waaronder Seb Rochford van Polar Bear.

Puur Afrikaans is het tien man tellende Orchestre Poly Rythmo de Cotonou, dat al vijftig jaar afro-funk speelt en bijzonder populair is in West-Afrika. Sinds 2009 timmeren ze ook buiten dat continent aan de weg.

Verder spelen in Middelburg onder meer Eric Vloeimans Oliver’s Cinema, BRUUT!, Greetje Kauffeld, Lucy Woodward, Broken Brass Ensemble, BLOWtrio, ZeelandJazz Festival Orkest en is er de ZeelandJazz Clubnight met DJ Sandstorm en het Amsterdamse collectief De Nachtdienst.


© Jazzenzo 2010