Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Manuel Valera Trio - The Seasons

CD-RECENSIE

Manuel Valera Trio - The Seasons
bezetting: Manuel Valera piano, E.J. Strickland drums, Hans Glawisching contrabas
opgenomen: 12 december 2016, Samurai Hotel Rec. Studios (NY)
uitgebracht: 27 maart 2017
label: Mavo Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 66’26
website: www.manuelvalera.com
door: Georges Tonla BriquetDat Manuel Valera zich in dezelfde kringen beweegt als Arturo Sandoval en Paquito D’Rivera is duidelijk hoorbaar. Maar hij trok tevens op met onder andere John Patitucci, Chris Potter en Mark Turner. In 2013 kreeg Valera een Grammy voor zijn ‘New Cuban Express’.

In tegenstelling tot bij heel wat van zijn landgenoten, blijken de roots van deze Cubaanse pianist ingenieus vervlochten in een postbop idioom. Valera’s composities zijn zeer gelaagd opgebouwd maar met expliciete kleuren en accenten. 

De twee openingsstukken geven meteen de toon aan. Een stevig uithalend trio dat er helemaal voor gaat. Timing en opbouw zijn over de gehele lengte perfect uitgebalanceerd. Zoals in de mini-suite van de cd-titel, geïnspireerd op Vivaldi’s ‘Vier Seizoenen’. Maar ook in composities van The Beatles (‘In My Life’), Leonard Cohen (‘Hallelujah’) en een bolero van Osvaldo Farrés (zijn wereldhit ‘Tres Palabras’) valt op dat hier nooit teruggegrepen wordt naar gratuite funk, soul- of fusionclichés. Het hecht samenspel van de drie heren is daarbij opvallend. Niet toevallig ging er een tournee vooraf aan de opnamen. 


 


© Jazzenzo 2010