Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trio 3 – Visiting Texture

CD-RECENSIE

Trio 3 – Visiting Texture
bezetting: Andrew Cyrille drums, Reggie Workman contrabas,
Oliver Lake altsaxofoon
opgenomen: 21 & 22 juli 2016, Studio Peter Karl, Brooklyn NY
uitgebracht: april 2017
label: Intakt 
aantal stukken: 8
tijdsduur: 51’46
website: www.oliverlake.net - www.intaktrec.ch
door: Georges Tonla BriquetNa opnamen met onder andere Geri Allen, Vijay Iyer en Jason Moran beperken slagwerker Andrew Cyrille, bassist Reggie Workman en altsaxofonist Oliver Lake het nog eens tot hun vertrouwde Trio 3. De inzet is er niet minder om.

Onder het motto ‘a group where music is the leader’ laten de drie veteranen zich leiden door elkaar. Ze gaan de confrontatie niet uit de weg maar enkel om het geheel nog wat extra op te peppen. Concreet betekent dit zo goed als geen rustpunt. Zelfs in de enkele solomomenten voel je dat iedereen op scherp staat om meteen te reageren. 

Lake trekt weliswaar veel aandacht naar zich toe door zijn continue uithalen maar zijn twee medespelers laten zich evenmin onbetuigd als leveranciers van korte stroomstoten. Zeker als Workman bijvoorbeeld de pizzicato-toer opgaat of Cyrille zich eventjes laat gaan om Max Roach te citeren. Op die manier ontwikkelen de drie een totaal eigen tertiair kleurenpalet.

Het repertoire bevat eigen werk van het trio aangevuld met een bewerking van Ornette Colemans ‘A Girl Named Rainbow’. Hiermee bewijzen ze dat ondanks hun assertieve aanpak het gevoel voor melodie niet verloren gegaan is. Humor hebben ze ook nog steeds. Het enige improvisatiemoment kreeg de titel ‘Composite’, een expliciete duik in hun free en avant-garde verleden van decennia geleden. Binnenkort op de podia in de Lage Landen?


© Jazzenzo 2010