Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Plug and Pray - Evergreens

CD-RECENSIE

Plug and Pray - Evergreens
bezetting: Benoît Delbecq piano, e-drumming, toetsen, tronics; 
Jozef Dumoulin, Fender Rhodes, toetsen, tronics
opgenomen: okt & dec 2015 Parijs, feb 2016 Brussel
uitgebracht: 30 april 2017
label: dStream
aantal stukken: 10
tijdsduur: 51’31
website: www.jozefdumoulin.com - www.delbecq.net
door: Georges Tonla BriquetPianisten Jozef Dumoulin en Benoît Delbecq duiken samen in de wondere wereld van de elektro akoestische jazz en improvisatie en verruimen daarbij op intrigerende en zeer hedendaagse wijze het genre.

De Belg Jozef Dumoulin is de toetsenwizard bij groepen als Octurn, Lilly Joel, Warped Dreamer, Othin Spake, Lidlboj en The Bureau Of Atomic Tourism. Daarnaast is hij tevens een veelgevraagd gastmuzikant in de Parijse jazzscene. De man woont namelijk al jaren in de Franse hoofdstad. 

Fransman Benoît Delbecq kennen we van zijn werk met Steve Argüelles, Arve Henriksen en Fred Hersch. De twee kruisten regelmatig elkaars pad en zetten met ‘Evergreens’ de stap naar een volwaardige samenwerking. Het vederlichte synthesizertapijt gekoppeld aan spaarzame pianonoten in de openingstrack geeft de toon aan. De combinatie van plugged en unplugged vormt de rode draad gedurende vijftig minuten. 

Dumoulin en Delbecq bouwen complex gelaagde structuren op met links die reiken van de staccato hippe beats à la Flying Lotus tot puur lyrische akoestische intermezzo’s. Ook fans van het Warp-label zullen hier aansluiting vinden. Soms lijkt het wel of Craig Taborn een verbond aanging met John Carpenter om samen de soundtrack te schrijven voor een nieuwe film van deze laatste. In de meest ingetogen passages zijn de parallellen met de klanksculpturen van Pol Bury opvallend.

De twee creëren een zeer eigenzinnig esthetiek van soundscapes en sonoriteiten zonder dat het een stuurloos verdwalen wordt in een nevel van bleeps en beats. Pure improvisatie over heel de lijn maar er zit wel degelijk telkens een verhaal in de tien stukken die ze brengen. Voor de neofiet is het misschien aanvankelijk wat zoeken om te doorgronden. Wie echter vertrouwd is met deze wereld zal ‘Evergreens’ meteen koesteren.

Met in het achterhoofd de leuze “plug and pray” live te beleven op 3 augustus tijdens Jazz Middelheim (B).
Plug and Pray - Evergreens
Sonate Pour Un Printemps MeilleurI Had A Dream About This Place


© Jazzenzo 2010