Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Martin Fondse wint Boy Edgar Prijs

23 jun - Componist, arrangeur en pianist Martin Fondse is dit jaar winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs. Dat maakte de jury vrijdag bekend tijdens inJazz in Rotterdam.Martin Fondse ontvangt bloemen van muziekjournaliste Amanda
Kuyper bij de bekendmaking in Rotterdam. © inJazz.Fondse (1967) krijgt de prijs uitgereikt op 6 december in het Bimhuis tijdens een concertavond die hij zelf samenstelt. Daarnaast ontvangt de musicus een geldbedrag van 12.500 euro en een plastiek van Jan Wolkers.

"Martin Fondse verdient de prijs voor zijn veelzijdige en kleurrijke bijdrage aan de Nederlandse jazz- en muziekscene, om zijn talrijke ensembles, zijn composities en arrangementen, de bijdragen aan film en theater en voor zijn rol als motivator, inspirator en mentor voor talloze jonge musici en bezettingen", aldus de jury.

Fondse opereerde onder meer met Martin Fondse Oktemble, De Groove Troopers, Starvinsky Orkestar (later Martin Fondse Orchestra), speelt in Trio Izabel en treedt in duo op met pianist Wolfert Brederode en klarinettist Claudio Puntin. Als arrangeur schreef hij onder meer voor het Concertgebouworkest, Holland Symfonia, Metropole Orkest, en de Big Band Hessischer Rundfunk.

Bimhuis
Voor de uitreikingsavond in Bimhuis wil Fondse met grotere bezettingen spelen. Ook neemt hij een maand vrij om een nieuwe suite te schrijven die dan gespeeld wordt.


© Jazzenzo 2010