Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pianiste Geri Allen (60) overleden

28 jun - De Amerikaanse pianiste en componiste Geri Allen is in Philadelphia op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Met roots in de bebop, ontwikkelde Allen zich tot vernieuwer. Recentelijk nam ze nog op met drumster Terri Lyne Carrington en saxofonist David Murray, en werkte ze samen met Tineke Postma.Geri Allen.

Foto © John Rogers.


Allen's spel was avontuurlijk, krachtig en zielvol en balanceerde tussen avant-garde en melodisch. Technisch bekwaam was Allen een groots begeleider en improvisator en is ze in die hoedanigheid te vinden op opmerkelijke albums van onder meer Ornette Coleman, Charles Lloyd, Dewey Redman, Charlie Haden en Paul Motian.

Bekende albums van Allen, die in 1984 debuteerde, zijn 'Timeless Portraits and Dreams' uit 2006 waarop onder meer Ron Carter, Jimmy Cobb en echtgenoot Wallace Roney te horen zijn, en haar solopiano-album 'Flying Toward the Sound' uit 2010. 

Allen is componiste van 'For the Healing of the Nations', een 'heilige jazz-suite voor stemmen' ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 9/11.

Geri Allen maakte deel uit van Tineke Postma's International Quartet dat onder meer speelde op North Sea Jazz, en is ze te horen op Postma's album 'The Traveler' uit 2009. Ook maakte Allen, net als Postma, deel uit van Terri Lyne Carrington's 'The Mosaic Project' uit 2011.

Als Associate Professor of Jazz & Contemporary Improvisation was Allen verbonden aan de universiteiten van Michigan en Pittsburg. Van Berklee College of Music ontving ze in 2014 de prestigieuze Honorary Doctorate of Music.

Begin dit jaar toerde Allen nog met pianist McCoy Tyner door Europa.Geri Allen solo, Jazzfest Bonn 2014.Geri Allen, Esperanza Spalding, Terri Lyne Carrington
Jazz in Marciac, 2013


© Jazzenzo 2010