Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Anne Mette Iversen Quartet + 1 – Round Trip

CD-RECENSIE

Anne Mette Iversen Quartet + 1 – Round Trip
bezetting: Anne Mette Iversen contrabas, John Ellis tenorsaxofoon,
Peter Dahlgren trombone, Danny Grissett piano, Otis Brown III
drums
opgenomen: 19 januari, RecPublica Stuios, Lubrza (PL)
uitgebracht: 28 april 2017
label: BJU Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 54’24
website: www.annemetteiversen.com -  www.bjurecords.com
door: Georges Tonla Briquet


Sinds de Deense contrabassiste Anne Mette Iversen haar intrek nam in Berlijn, vijf jaar geleden, is het pendelen naar haar vorige uitvalsbasis New York een constante geworden. Vandaar de ‘round trip’ uit de titel. Duidelijk is dat het altijd een prettig weerzien is met het kwartet dat ze daar in 2002 oprichtte.

Het spelplezier druipt er dan ook vanaf bij de eerste noten. Trombonist Peter Dahlgren en pianist Danny Grissett trekken de speelse interactie op gang tot even later de rest van het gezelschap zich bij hen voegt. Ze behouden bepaalde tradities als parameters maar zetten wel de stap verder. Dit laatste zonder radicale breuklijnen maar op organische manier. Wars van academische formules bedenken ze stilistische spanningsbogen die de zo opborrelende ideeën in nieuwe perspectieven plaatsen. 

Iversen heeft duidelijk iets met trombonisten. Op haar ‘Ternion Quartet’ dreef ze Geoffroy De Masure tot spectaculaire uitersten, hier zet ze Peter Dahlgren aan om steeds avontuurlijker uit de hoek te komen. Tenorsaxofonist John Ellis duikt op zijn beurt meesterlijk in de wereld van de hard bop en trekt zijn medemuzikanten mee in een wervelende maalstroom. Boek deze heen- en terugreis zo snel mogelijk. Round Trip


© Jazzenzo 2010