Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mats-Up – The Nature Of The Blues

CD-RECENSIE

Mats-Up – The Nature Of The Blues
bezetting: Matthias Spillmann trompet, flugelhorn; Reto Suhner
altsaxofoon, altfluit; Marc Méan toetsen; Raffaele Bossard bas;
Dominic Egli drums
opgenomen: 2015/2016, Studio La Fonderie, Fribourg
uitgebracht: november 2016
label: Unit Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 49’14
website: www.matthiasspillmann.ch - www.unitrecords.com
door: Georges Tonla Briquet


‘The Nature Of The Blues’ is een bijzonder nieuw album van trompettist Matthias Spillmann en zijn groep Mats-Up waarbij alles draait rond zijn visie van de blues en hoe hij daarmee omgaat via compositie en improvisatie.

Dat de Zwitserse groep Mats-Up ondertussen al zo’n achttien jaar een sterk samenhangende eenheid vormt, komt expliciet tot uiting op deze nieuwe cd. De vijf leden kleuren de composities van groepsleider Spillmann in met een intensiteit en een inventiviteit die je alleen aantreft bij muzikanten die al jaren met elkaar optrekken. 

Altsaxofoon en trompet zorgen voor een haast sacrale intro. Eens de aandacht van de luisteraar getrokken, volgt een eerste koerswijziging. Er wordt aanvankelijk overgeschakeld naar een bijna deep house sfeertje dat geleidelijk overgaat in een pittig hedendaags geluid met bop-trekjes. Wat later is het toetsenman Marc Méan die met Fender Rhodes voor een nieuwe invalshoek zorgt. De blazers laten het geheel uitgroeien en exploderen in een haast industriële chaos. 

Blues staat natuurlijk eveneens op het programma. Niet uit de katoenvelden maar geplukt uit de eigen leefwereld. In de hoesnota’s stelt Spillmann dat de blues voor hem een individueel muzikaal statement is. In de huidige maatschappij zijn de diverse vormen van vervreemding daar de aanleiding voor.

Intrigerend is hoe Spillmann in zijn composities ritme een zeer specifieke rol toebedeelt, verwijderd van de clichématige rol. Treffend voorbeeld hiervan is het aanwenden van Noord-Afrikaanse trance in ‘Paris-Dakar VI’ om zo een ommetje te maken via Ethiopische stijlvormen. En dan hebben we het nog niet gehad over de manier waarop de trompettist goochelt met boventonen.

Live zal Mats-Up het ongetwijfeld goed doen, hopelijk binnenkort ook in Nederland en België te zien. Fans van Ibrahim Maalouf moeten hier zeker eens naar luisteren.Mats-Up – The Nature Of The Blues


© Jazzenzo 2010