Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Carlos Bica & Azul – More Than This

CD-RECENSIE

Carlos Bica & Azul – More Than This
bezetting: Carlos Bica contrabas; Frank Möbus gitaar; Jim Black
drums en percussie
opgenomen: 24-26 april 2016, Fattoria Musica Studio, Osnabrück
uitgebracht: 2017
label: Clean Feed Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 57’54
website: www.carlosbica.com
door: Erno ElsingaHet enigszins romantische en bij tijden onstuimige ‘More Than This’ is het vijfde album van Carlos Bica & Azul, een trio dat de Portugese contrabassist twintig jaar geleden tot leven bracht met de Amerikaanse drummer Jim Black en de Duitse gitarist Frank Möbus. Een sensitief album waarop subtiliteit en muzikale geraffineerdheid hoogtij vieren.

De open composities vinden hun oorsprong in de hedendaagse jazz, kennen over het algemeen een laid back feel waarin zo nu en dan de rock en folk hun intrede doen. Black is een onconventioneel begeleider met een eindeloos arsenaal aan creatieve ritmische vondsten en daarmee een van de muzikaalste drummers binnen de jazz. Möbus doet bij vlagen aan Bill Frisell denken. Zijn dromerig waaierende genuanceerde melodielijnen kunnen plots dan wel geleidelijk ontaarden in euforische solo’s of hitsige uit de rockklei opgetrokken grooves. Bica staat aan de basis van alle composities, bewerkte zowel een Amerikaanse als Portugese traditional voor ‘More Than This’ en is, met uitzondering van een enkel solistisch optreden, aanjager, melodieduider en verbindend begeleider ineen.

Het ontspannen karakter van ‘More Than This’ staat in geen verhouding met de muzikale vindingrijkheid van het trio. Het album dwingt tot her-beluisteren om de inventieve nuances die Black, Möbus en Bica in hun samenspel aanbrengen en die leiden tot nieuwe geluiden en sferen, ten volle te bevatten. Zonder meer een van de mooiste albums van 2017 tot nu toe.Carlos Bica & Azul – More Than This


© Jazzenzo 2010