Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Elliott Sharp, Mary Halvorson, Marc Ribot – Err Guitar

CD-RECENSIE

Elliott Sharp with Mary Halvorson and Marc Ribot – Err Guitar
bezetting: Elliott Sharp, Mary Halvorson, Marc Ribot gitaar
opgenomen: 25 & 26 juli 2016, Studio zOaR, Manhattan NY
uitgebracht: 19 mei 2017
label: Intakt
aantal stukken: 12
tijdsduur: 65’57
website: www.elliottsharp.com - www.intaktrec.ch
door: Georges Tonla Briquet
Drie gitaristen samen in de studio en toch geen egotripperij of een clash van decibels. Het gaat hier dan ook om Elliott Sharp, Mary Halvorson en Marc Ribot, muzikanten die al jaren experimenteren met de meest diverse stijlen en daarbij steeds oor hebben voor hun ‘partners in crime’.

Sharp kent Ribot al meer dan dertig jaar. Halvorson behoort sinds een tiental jaren tot zijn vriendenkring. Hun gemeenschappelijke uitvalsbasis is New York. Basisidee voor deze cd was een reeks duo-opnamen en eventueel wat trio-stukken als kers op de taart. Wegens drukke agenda’s en tijdsgebrek lukte dit laatste niet, althans live. Daar werd een mouw aangepast dankzij de moderne studiotechnieken. Concreet: Sharp ging een dag de studio in met Ribot en een dag met Halvorson. Ze speelden telkens met in het achterhoofd het feit dat er nog een derde partij aan toegevoegd ging worden. Ver gezocht? Zelf omschrijven ze het als “the transcendent sonic path of the now”.

Meer dan een uur lang glijden plectrums en vingers over de snaren van de verschillende gitaren en wordt er geschraapt en geplukt. Volledig uitgewerkte melodielijnen krijg je niet te horen, wel compacte clusters die even te voorschijn getoverd worden maar al even snel verschuiven naar een nieuwe eenheid. Doorgedreven inventiviteit gekoppeld aan gedurfde improvisatie, al dan niet met een partituurschets als vertrekpunt. Nu eens claustrofobisch, dan weer uiterst suggestief. Soms klinkt het allemaal alsof ze de principes van Jean Tinguely zijn kunstwerken Méta Matics vertalen naar hun muzikaal idioom. 

Niet meteen een klankband om te onthaasten, eerder voer voor gitaarfreaks om technische discussies te starten. En toch klinkt het nooit te hermetisch en valt er ook voor de (gevorderde) improvisatieliefhebber heel wat te genieten en te leren. Elliott Sharp, Mary Halvorson, Marc Ribot - Blindspot


© Jazzenzo 2010