Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jeanne Moreau (89) uit 'Ascenseur pour l'├ęchafaud' overleden

31 jul - De Franse actrice Jeanne Moreau is vandaag op 89-jarige leeftijd overleden. Moreau werd onder jazzliefhebbers bekend vanwege haar hoofdrol in de film 'Ascenseur pour l'échafaud' waarvoor Miles Davis in 1957 de muziek schreef en uitvoerde.Actrice Jeanne Moreau en Miles Davis in 1957.

Foto © Corbis Images.


De legendarische actrice won viermaal een César, de belangrijkste Franse filmprijs, en vele andere prijzen. Bekende films waarin Moreau een belangrijke rol speelde waren onder meer 'Jules et Jim' uit 1962 geregisseerd door François Truffaut, en de Frans-Italiaanse film 'Le Journal d'une femme de chambre' geregisseerd door Luis Buñuel (1964). Moreau speelde in circa 120 films waarvan de laatste, 'Le temps qui reste', in 2005 verscheen.

De op een roman van Noël Calef gebaseerde neo noir speelfilm 'Ascenseur pour l'échafaud' verscheen in 1958 en werd geregisseerd door Louis Malle. 

Miles Davis nam de muziek voor 'Ascenseur pour l'échafaud' in Parijs op met de Franse sessiemuzikanten Barney Wilen, René Urtreger en Pierre Michelot en de Amerikaanse drummer Kenny Clarke. Dat gebeurde op 4 en 5 december 1957. De muziek kwam al improviserend tot stand terwijl de muzikanten in de studio op een scherm naar de film keken. De muziek verscheen in 1958 ook op het gelijknamige album van Davis.
Jeanne Moreau in 'Ascenseur pour l'échafaud'.
Muziek Miles Davis.


© Jazzenzo 2010