Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Tentoonstelling Han Bennink in Museum Kranenburgh

22 aug - In Museum Kranenburgh in Bergen Noord Holland is vanaf 8 oktober een solotentoonstelling te zien van Han Bennink die de vorm heeft van een totaalkunstwerk waarin muziek, ritme, ordening en kunst samenkomen, vormgegeven door ontwerper Irma Boom. Bennink zal enkele keren optreden in de installatie.Han Bennink in Loenen aan de Vecht, 1999.

Foto © Pieter Boersma.


De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van Benninks 75e verjaardag en valt samen met een door het ICP uitgegeven lijvig boek over het beeldend werk van de kunstenaar, 'HANBENnInK', eveneens vormgegeven door Irma Boom.

Han Bennink is opgeleid als beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, toen nog het Instituut voor Kunstnijverheids Onderwijs, en is als drummer autodidact. De anti-kunst van Dada was - en is nog steeds - van grote invloed op het denken en werk van Bennink. Uit een ‘soort betrokkenheid met de dingen’ hergebruikt Bennink ogenschijnlijk waardeloze objecten uit zijn directe omgeving. Voor zijn tekeningen en collages put Bennink uit zijn persoonlijke herinneringen en intuïtie. Vogels en vliegtuigen keren hierin vaak terug, symbolen van dezelfde vrijheid die hij verpersoonlijkt tijdens zijn optredens.

Lucebert
Tekeningen, foto’s, assemblages, installaties en collages komen samen in een tentoonstellingsontwerp van Irma Boom, in nauwe samenwerking met Bennink. Ook inspiratiebronnen, zoals een serie maskers uit niet-westerse culturen die hij al langer verzamelt, maken deel uit van de tentoonstelling. Van Benninks muzikale performances wordt een selectie op film en foto getoond uit zijn beginjaren. Vanaf de jaren zestig kwam Bennink regelmatig bij Lucebert over de vloer in zijn atelierwoning in Bergen. Foto’s van een drummende Bennink in het atelier van Lucebert dienen als bewijsmateriaal.

Opening
Bennink speelt tijdens de opening op 8 oktober te midden van zijn collages en treedt op 19 november in het museum nog eens op met zijn kwartet. De tentoonstelling is te zien tot 7 januari 2018.


© Jazzenzo 2010