Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gitarist John Abercrombie (72) overleden

23 aug - De Amerikaanse jazzgitarist, componist en bandleider John Abercrombie is dinsdag op 72-jarige leeftijd overleden. De carrière van de lyrische speler omspande ruim veertig jaar waarin hij de jazz fusion, post bop, free jazz en avant-garde jazz verkende en verfijnde ECM-albums uitbracht. Hij stierf aan hartfalen na een langdurig ziekbed.John Abercrombie: 1944 - 2017.Tijdloos
Abercromby studeerde aan het Berklee College of Music en brak in 1975 door met het album 'Timeless' dat hij met drummer Jack DeJohnett en toetsenist Jan Hammer opnam voor ECM. Daarna volgden nog ruim dertig albums voor ECM, inclusief zijn laatste 'Up and Coming' dat begin dit jaar verscheen, opgenomen met pianist Marc Copland, bassist Drew Gress en drummer Joey Baron.

Abercrombie was een creatief componist als het ging om pakkende jazz tunes. Zijn bekende zilveren toon en vloeiende manier van spelen kwamen naar voren in zowel improvisaties als jazz standards. Inspiratiebronnen waren Jim Hall en Wes Montgomery, maar ook het bevrijdende spel van Ornette Coleman en Jimi Hendrix en de gevoelige lyriek van Bill Evans. 

Hoogtepunten in zijn opname-carriere waren talrijk, zoals de Gateway trio-albums met Dave Holland en Jack DeJohnette, de duo-albums met Ralph Towner, en de Special Editions-albums met DeJohnette, Lester Bowie en Eddie Gomez. Daarnaast werkte Abercrombie mee aan onder meer Jan Garbarek’s 'Eventyr', Charles Lloyd’s 'The Water Is Wide', Collin Walcott’s 'Grazing Dreams' (met Don Cherry), Enrico Rava’s 'The Pilgrim and the Stars' en Kenny Wheeler’s 'Deer Wan'. Ook maakte Abercrombie deel uit van Baseline, een band met contrabassist Hein van de Geyn en drummer Joe LaBarbera.


© Jazzenzo 2010