Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Willem Breuker Stichting kondigt nieuwe muziekprijs aan

8 sep - In Bimhuis te Amsterdam wordt op 4 november de eerste Willem Breuker Prijs uitgereikt. De tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een musicus in wiens of wier werk de karakteristieke eigenschappen van het oeuvre van Willem Breuker nadrukkelijk naar voren komen.Willem Breuker.
Foto © Mephisto/Daller/Idols.


Willem Breuker (1944-2010) was de oprichter van het Willem Breuker Kollektief. Hij was componist, saxofonist en klarinettist in dit orkest dat 35 jaar lang over de wereld reisde. Hij was ook de oprichter van platenmaatschappij BV Haast en organiseerde decennialang de Klap op de Vuurpijl, het jaarlijkse festival voor jazz, geïmproviseerde en nieuw gecomponeerde muziek.

Vrijheid, eigenheid en open geest waren voor Breuker vanzelfsprekend net als zijn hartelijke brutaliteit in maatschappelijke en cultuurpolitieke zaken. Breukers' brede interesse voor muziek, waarvoor commerciële labels geen interesse toonden, valt niet in een hokje in te delen. Het moest "mensenmuziek" zijn, zoals hij het noemde.

De gelauwerde krijgt een bedrag van 15.000 euro en een plastiek van Wim T. Schippers. Binnenkort wordt de naam van de eerste winnaar bekendgemaakt.


© Jazzenzo 2010