Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nijmeegse bassist Bas Rietmeijer (49) overleden

8 sep - Bassist Bas Rietmeijer is maandag 21 augustus ten gevolge van een noodlottig ongeval op 49-jarige leeftijd overleden. Rietmeijer was een bekendheid in de Nijmeegse muziekscene en derhalve een geliefd en veelgevraagd bassist.Bas Rietmeijer: 1 december 1967 -  21 augustus 2017.

Foto © Heidi Van Essen.


Bas Rietmeijer was multi-inzetbaar, allround, en speelde op alle jazzpodia tot in de orkestbakken van verschillende musicals in zowel binnen- als buitenland. Hij was een van de oprichters van de befaamde Odessa-jamsessies in Nijmegen waar alle bekende jazzmusici uit Nederland hebben gespeeld.

Kenmerkend voor Rietmeijer was zijn lyrische spel, zowel op contrabas als op basgitaar. Hij stond bekend om zijn virtuoze bassolo's, blonk uit in zijn gevoel voor vorm en sfeer en hield altijd overzicht. In elke samenstelling wist hij te verbinden. Zijn grote voorbeelden waren Jaco Pastorius, John Patitucci, Scott Navarro en Gary Willis. 

Bas Rietmeijer maakte onder andere deel uit van Marcus Schinkel Trio, Oostenwind, Gijs Hendriks Band en Tribute to Oscar Peterson. Daarnaast trad hij op met Hans Kwakkernaat, Wim de Vries, Jeroen Doomernik, Egbert van Gruijthuijzen, Joost Zoeteman, Bo van de Graaf, Ilja Reijngoud, Eric Vloeimans, Martin Fondse, Bob Mintzer, Charlie Mariano en vele vele anderen.

Bron: Wim de Vries en Hans Kwakkernaat.© Jazzenzo 2010