Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Aart Strootman wint Gaudeamus Award 2017

11 sep - Muziekpionier Aart Strootman (1987) heeft de Gaudeamus Award 2017 op zijn naam geschreven. De componist, gitarist en instrumentenbouwer wint daarmee 5000 euro, te besteden voor het schrijven van nieuw werk.Aart Strootman.

Foto © Anna van Kooij.


De uitreiking van de muziekprijs vormde zondag de afsluiting van de 71e editie van de Gaudeamus Muziekweek dat gehouden werd in het Utrechtse TivoliVredenburg. Van de vijf genomineerden - naast Strootman Sky Macklay, Chaz Underriner, Ivan Vukosavljevic en Ethan Braun - werden meerdere composities uitgevoerd, waaronder een nieuw werk speciaal geschreven voor ensemble-in-residence Kluster5.

De internationale jury roemde Strootmans oorspronkelijkheid. "Hij doet uitvindingen op het gebied van klank die bijzonder inspirerend zijn. Hij benadert compositie met een uitzonderlijke frisheid en weet het geluid van elk instrument in een ensemble opnieuw uit te vinden tot in het fijnste detail. Een performer, een improvisator, een uitvinder, een unieke componist."

Aart Strootman heeft zijn eigen trio Temko en speelt in duo met gitarist Bram Stadhouders. Ook maakt hij deel uit van ensemble Stargaze dat vorig jaar in de Royal Albert Hall in Londen een eerbetoon bracht aan David Bowie.

De aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers werd eerder gewonnen door onder andere Peter Schat, Michel van der Aa en Louis Andriessen.


© Jazzenzo 2010