Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Andrew Hartman - Compass

CD-RECENSIE

Andrew Hartman - Compass
bezetting: Andrew Hartman gitaar, Chris Cheek tenor-& sopraansaxofoon, Ike Sturm contrabas, Zach Harmon drums
opgenomen: Tedesco Studios & Kaleidoscope Sound
uitgebracht: 5 mei 2017
label: AJH Music
aantal stukken: 10
tijdsduur: 61’58
website: www.ajhmusic.com
door: Georges Tonla BriquetVoor zijn tweede album ‘Compass’ nam de Amerikaanse gitarist Andrew Hartman vijf jaar de tijd. Inspiratie haalde hij uit het vele reizen, een verblijf in Londen en de sfeer van zijn huidige woonplaats New York.

Als componist kent Hartman duidelijk de knepen van het vak om vloeiende melodielijnen uit te tekenen. Met zijn arrangementen voor de enige cover op de plaat - Paul Simons ‘America’ - levert Hartman het bewijs dat hij ook op dat gebied zijn lesje goed leerde. Als gitarist heeft hij een warme sound met de nodige assertieve aanpak die op die manier alles in de aangepaste context plaatst. Een combinatie van Grant Green zijn soulvolle aanpak en de hang naar melodie van Philip Catherine. Toch is het vooral tenor- en sopraansaxofonist Chris Cheek die continu dit transparante geheel een meer verrassende richting geeft en regelmatig voor een post-bop drive zorgt. Dit leidt voortdurend tot de nodige clair-obscur contrasten en onverwachte spanningsvelden met heel wat dieptegang. Met zelfs een Indische knipoog naar zijn tijd in Londen. Het live potentieel krijgt op die manier een extra dimensie. 

Een kompas heb je niet echt nodig, de juiste houding om goed in elkaar geknutselde jazz te appreciëren is voldoende.Andrew Hartman - The Heights
Compass


© Jazzenzo 2010