Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

here243

CD-RECENSIE

here243
bezetting: Bill Nagel saxofoons, klarinetten, elektronica; Arie van Duijvenvoorde contrabas; Rick Potma drums, samples
opgenomen: maart 2017, Studio Labrie, Den Haag
uitgebracht: september 2017
label: eigen beheer
aantal stukken: 5
tijdsduur: 32’01
website: www.facebook.com/here243
door: Erno ElsingaDe leden van het Nederlandse trio here243 wortelen in de avant-garde jazz en rock, speelden in talloze groepen maar vonden elkaar uiteindelijk in de band Zwardsick dat zich laat inspireren door de avant-garde rock uit de jaren zeventig: Frank Zappa, Soft Machine of Henry Cow.

Invloeden die zeker ook terug te horen zijn op het titelloze debuutalbum van here243. Het geïmproviseerde werk leunt op de zware en zompige beats van slagwerker Rick Potma, extra in het vet gezet door contrabassist Arie van Duijvenvoorde. Centraal staan de hersenskronkels van Bill Nagel die naast klarinetten zowel op de bariton-, alt- en tenorsax uit de voeten kan.

Eenmaal gewend aan het rauwe, primitieve geluid laat de garage-achtige (jazz)rock niet snel los. Nagel laat zijn saxen schuren en dreunen, weids schallen over de ritmen of naadloos opgaan in de samples en aangestuurde elektronica. Vooral de puurheid en de zwevende dynamiek zorgen voor een bezwerende meeslependheid die meditatief aandoet. Dat de cd – verpakt in een smaakvol vouwwerk ter grootte van een vinylsingle - slechts dertig minuten duurt doet daar niets aan af, nogmaals beluisteren leidt tot nieuwe ontdekkingen.

here243 - Undersea excursion no. K-141


© Jazzenzo 2010