Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Amsterdam Funk Orchestra – Pure Fiction

CD-RECENSIE

Amsterdam Funk Orchestra – Pure Fiction
bezetting: Amsterdam Funk Orchestra o.l.v. Efraïm Trujillo
opgenomen: Electric Monkey Studio, Amsterdam
uitgebracht: 14 oktober 2017
label: eigen beheer d.m.v. crowdfunding
aantal stukken: 9
tijdsduur: 50’26
website: www.amsterdamfunkorchestra.nl
door: Erno Elsinga
Met eenentwintig musici binnen de gelederen noemt Amsterdam Funk Orchestra zich met recht de grootste funkband van Nederland. Onder leiding van Efraïm Trujillo en geïnspireerd op de afrobeat van Fela Kuti struint het orkest sinds 2015 de podia af, nu resulterend in het debuutalbum ‘Pure Fiction’.

Trujillo schreef acht van de negen composities en arrangeerde alle stukken. Met alleen al een veertienkoppige blazerssectie bestaande uit trompetten, saxofoons en trombones een uitdaging én een feest om te knutselen met zoveel puzzelstukjes. Voortdurend schuivende lagen waaruit verbindende trio- en duo-tjes even snel opklinken als verdwijnen zorgen voor een broeierig spektakel en stuwende climaxen. Vanaf de eerste noten swingt ‘Pure Fiction’ als een tierelier. 

De composities zijn opgetrokken uit veelal de funk en afrobeat, zoals ‘Kulem Ban Ban’ geschreven door de Surinaams-Nederlandse tenorsaxofonist Kid Dynamite (1911 – 1963), dat lekker aanschurkt tegen de roemruchte orkesten van Fela Kuti.

Amsterdam Funk Orchestra, met dubbele percussie in de ritmesectie, klinkt strak en wendbaar. Fraai is het intro van ‘I.L.Y.M.O.W.’ waarin diverse blazers een ritmische groove neerzetten die qua sfeer niet onderdoet voor de roemruchte ‘Papa was a Rollin’ Stone’ uitvoering van The Temptations. Een heerlijke organische mix passend bij een dansorkest bij uitstek.

In het verleden traden ze al op met Anton Goudsmit, soulzanger Steffen Morrison en Denise Jannah, maar het dynamische orkest heeft dankzij de krachtige composities van Trujillo voldoende in huis om op eigen benen te staan.   

Cd-presentatie Pure Fiction: 14 oktober in de Sugarfactory in Amsterdam.
Amsterdam Funk Orchestra - Kulem Ban Ban


© Jazzenzo 2010