Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

João Lobo - Nowruz

CD-RECENSIE

João Lobo - Nowruz
bezetting: João Lobo drums, percussie
opgenomen: Studio Grez
uitgebracht: juni 2017
label: three:four records / AJH Music
aantal stukken: 9
tijdsduur: 35’05
website: www.joaolobomusic.com - www.three-four.net
door: Georges Tonla Briquet
Na een jarenlange staat in dienst van anderen zoals Mâäk, Manuel Hermia Trio, Punk Kong, Daniele Martini Quartet en Mulabanda, treedt de Portugese drummer João Lobo naar voren met een eerste eigen project, meteen een soloplaat.

Sommigen herinneren zich misschien nog het As Guests Quartet dat een aantal prijzen veroverde. Dat is inmiddels twee decennia geleden. Lobo (1981) vertoefde toen nog in Den Haag maar verkaste later naar Brussel. Op zijn cv prijken bovenvermelde groepen maar tevens namen als Enrico Rava en Giovanni Guidi - waarmee hij twee opnamen maakte voor ECM.

En nu dus ‘Nowruz’. Meteen het bewijs dat een boeiende soloplaat van een drummer kan. Als een ware kunstfilmregisseur bouwt Lobo zijn verhaal op. Geen special effects of een overdonderende soundtrack, wel veelvuldig gelaagd, subtiel claustrofobisch en totaal ontwrichtend. Wie op zoek gaat naar expliciete drumsolo’s komt bedrogen uit. Lobo houdt het eerder bij het creëren van akoestische soundeffecten zonder dat het geheel overhelt naar een puur laboratoriumexperiment.

Titels zijn als misleidende codes die pas na achtergrondkennis hun geheim prijsgeven. Zo verwijzen de op elkaar aansluitende passages ‘Tom’ en ‘Zé’ natuurlijk naar de Braziliaanse muzikant. Zoek eens op wat een ‘Tardigrado’ is en de link met wat je hoort, wordt duidelijk. ‘Mynah’ is dan weer rechtstreeks gelicht uit ‘The Island’ van Aldous Huxley. ‘Nowruz’ tenslotte betekent een nieuw begin in het Perzisch. Allemaal uiterst minimalistisch uitgewerkt, hoofdzakelijk via drumsticksspielereien en cimbaalklanken. 

Een bizarre eenakter gesitueerd in een improvisatiedecor, uitgebracht op vinyl met download.

João Lobo - Nowruz (volledig album)


© Jazzenzo 2010