Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Kika Sprangers wint Jaap van de Klomp Appreciation Award

31 okt - Saxofoniste en componiste Kika Sprangers heeft de eerste uitgave van de Jaap van de Klomp Appreciation Award gewonnen. De prijs, waar een geldbedrag van 1700 euro mee gemoeid is en die op 8 november wordt uitgereikt, is in het leven geroepen om een flinke stimulans aan de carrière van een musicus te geven.Kika Sprangers.

Foto © Karen van Gilst.


Jaap van de Klomp, initiatiefnemer en naamgever van de Award, was in de jaren ‘50 en ’60 bestuurder van de Modern Jazz Club Persepolis in Utrecht en jazz promotor. Tegenwoordig is Van de Klomp vooral werkzaam als fotograaf. Hij publiceerde een aantal boeken zoals 'One Night Stand' met een overzicht van ‘Amerikaanse’ jazzconcerten in Nederland in de periode 1946 – 1967, en het fotoboek 'JazzLives – Till we shall meet and never part' waarin Van de Klomp in Amerika honderdvijftig graven van jazzmusici vastlegde.

Kika Sprangers
Kika Sprangers (Nijmegen, 1994) studeerde in 2017 af aan het Conservatorium in Utrecht. Dit jaar bracht ze haar debuut-EP 'Leaves of Lily' uit dat ze opnam met haar Large Ensemble - een uitbreiding van haar kwintet met drie zangeressen en een vierkoppige blazerssectie. Daarnaast speelt ze onder meer in trio met toetsenist Martin Fondse en cellist Jörg Brinkmann en werd ze uitgeroepen tot Young VIP 2018.

Volgens de jury schrijft Sprangers 'uiterst persoonlijke composities die een rijke bron van inspiratie vormen voor haar ingenieuze solo's op alt- en sopraansaxofoon'. Onlangs was Sprangers te gast in de Jazzenzo-rubriek '5 x typical'. 

De Jaap van de Klomp Appreciation Award wordt op 8 november uitgereikt in de fotostudio van Van de Klomp in Utrecht. Het is de bedoeling de prijs nogmaals uit te reiken in 2020 en 2023.

Gerelateerde artikelen:


© Jazzenzo 2010