Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gábor Gadó & Laurent Blondiau - Veil And Quintessence

CD-RECENSIE

Gábor Gadó & Laurent Blondiau - Veil And Quintessence
bezetting: Gábor Gadó gitaar; Laurent Blondiau trompet, flugelhorn
opgenomen: 8 & 9 maart 2017, Brussel
uitgebracht: november 2017
label: Budapest Music Center Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 58’32
website: www.bmcrecords.hu
door: Georges Tonla Briquet
De Hongaarse supergitarist Gábor Gadó (1957) en de al even emblematische Belgische trompettist Laurent Blondiau (1968, Mâäk, Octurn, Andy Emler MegaOctet) kennen elkaar al meer dan tien jaar. Dit is hun eerste duo-opname.

Gadó leverde alle composities. Zelf heeft hij het over “de intieme weerspiegeling van innerlijke gevoelens”. Dat hij al jaren het werk van Bach bestudeert, zal daar niet vreemd aan zijn. Over ‘Veil And Quintessence’ hangt dan ook een semi-religieus aura. Alhoewel zijn ideeën eerder gebaseerd zijn op abstracte uitwerkingen dan op grijpklare melodielijnen, geraak je als luisteraar stilaan maar zeker in een rustgevende trance.

Beide muzikanten benaderen elkaar voortdurend schoorvoetend, gaan dan uit elkaar om daarna terug parallelle paden te bewandelen. Zowat alles draait rond begrippen als modaal en mystiek geplaatst in een brede barokcontext. Een meditatieve en poëtische stijloefening met een zeer hoge actualiteitswaarde door de speelstijl van beide heren. Vooral ook een ear opener voor gitaar aficionados die denken dat interessante nieuwigheden op dat gebied enkel uit Brooklyn komen. 

Uitgebracht op het Hongaarse BMC Records dat op meer dan regelmatige basis uiterst interessante releases aanbiedt, meestal van artiesten die helaas buiten hun landsgrenzen onder de radar blijven. Te ontdekken.


© Jazzenzo 2010