Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Christian McBride Big Band – Bringin’ It

CD-RECENSIE

Christian McBride – Bringin’ It
bezetting: Rodney Jones gitaar; Xavier Davis piano; Christian McBride contrabas; Quincy Phillips drums; Brandee Younger harp; Melissa Walker zang, blazers*
opgenomen: eind 2016, Avatar Studios, New York City
uitgebracht: oktober 2017
label: Mack Avenue Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 69’01
website: www.christianmcbride.com - www.mackavenue.com
door: Cyriel Pluimakers


De Amerikaanse bassist Christian McBride geeft al sinds de jaren ’90 de toon aan in de actuele jazz. Hij speelt mee op eindeloos veel cd’s van diverse collega’s en slaagt er ook in zelf een aardig oeuvre op te zetten. Een van zijn meest interessante projecten is de bigband, waarmee hij in 2011 het goed ontvangen album ‘The Good Feeling’ maakte. Het nieuwe album ‘Bringin’ It’ kan gezien worden als een vervolg.

McBride is een uitstekende arrangeur en bandleider in de rijke traditie van de orkesten van Thad Jones en Mel Lewis en het Village Vanguard Orchestra. Hij kan uitstekend arrangeren, beschikt over een majestueuze toon op zijn contrabas en een feilloos gevoel voor de beat. McBride is een ouderwets dominante orkestleider, die zijn musici vanachter zijn instrument precies dat juiste duwtje geeft. Het repertoire is voornamelijk mainstream, want een muzikale vernieuwer en hemelbestormer is hij niet. McBride is een traditionalist pur sang, die zelden een nieuw geluid laat horen. Alles wat hij doet, ademt degelijkheid en vormt eerder een terugblik op het verleden dan een frisse blik op de toekomst. Zijn aanpak is in zekere zin vergelijkbaar met die van de Marsalis Family. 

Toch bevat ‘Bringin’ It’ de nodige sprankelende momenten. Trompettist Freddie Hendrix blijkt een waardige opvolger van Freddie Hubbard te zijn met features in het openingsnummer ‘Gettin’ To It’ en ‘Thermo’. Collega Brandon Lee speelt een prachtige solo in de ballad ‘I Thought About You’. De virtuoze pianist Xavier Davis komt voor het voetlicht in ‘Sahara’, de bekende compositie van McCoy Tyner. Kwalitatief minder zijn de nogal voorspelbare bijdrages van zangeres Melissa Walker op ‘Upside Down’ en ‘Mr Bojangles’. 

Een hoogtepunt vormt McBride’s originele arrangement op de standard ‘In The Wee Small Hours Of The Morning’ met een hoofdrol voor zijn gestreken contrabas. Harp en fluiten geven een licht impressionistisch karakter aan deze klassieker. De tenorsaxofoon van Dan Pratt zet je als luisteraar weer met beide benen op de grond. De krachtige compositie ‘Optimism’ sluit het album af met doortastende solo’s van altsaxofonist Todd Bashore, trombonist Steve Davis en drummer Quincy Phillips. 

*blazers: Frank Greene, Freddie Hendrix, Brandon Lee en Nabate Isles trompet; Michael Dease, Steve Davis, Joe McDonough, James Burton en Douglas Puviance trombone; Steve Wilson, Todd Bashore, Ron Blake, Dan Pratt en Carl Marachi saxofoon, klarinet en fluit.

Christian McBride – Bringin’ It (volledig album)Promo.


© Jazzenzo 2010