Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Zapp4 houdt op te bestaan

11 dec - Hoewel een toekomstige samenwerking niet wordt uitgesloten, heeft Zapp4 besloten een punt achter het strijkersensemble te zetten. Oene van Geel, Jasper le Clercq, Emile Visser en Jeffrey Bruinsma gaan zich bezighouden met andere projecten. In 2018 staat een laatste serie concerten gepland.Zapp4 in Nirvana sfeer.Op Facebook laat de groep weten: 'De afgelopen tijd hebben we veelvuldig met elkaar gesproken en zijn van mening dat wij het liefst op het scherpst van de snede spelen en werken. Hier is een noodzakelijke hoeveelheid tijd en toewijding voor nodig. In gezamenlijk overleg is tot de conclusie gekomen dat deze basis op dit moment ontbreekt. Hiervoor zijn verscheidene redenen aan te voeren, maar hoofdzakelijk komt het erop neer dat we ons voorlopig liever even met andere projecten bezighouden.'

Improvisatie
Zapp4 werd opgericht in 1997 en bewoog zich tussen hedendaags gecomponeerd, jazz, klassiek en pop met een prominente rol voor groove en improvisatie. Het kwartet wist op bijzondere wijze het werk van Radiohead en Nirvana te ontrafelen op albums als 'In Bloom' (2017) en 'We suck young blood' (2012). Opmerkelijke samenwerkingen waren er onder meer met de Noorse muzikanten Jan Bang en Ane Brun en de Amerikaanse gitarist Marc Ribot.

Zapp4 won in 2005 de Kersjesprijs Award en in 2012 de Sena Performers Toonzetters Prijs. Oene van Geel kreeg in 2013 de VPRO Boy Edgar Prijs toegekend en won, net als Jeffrey Bruinsma in 2006, onder meer de  Deloitte Jazz Award in 2002.


© Jazzenzo 2010