Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Drummer Sunny Murray (82) overleden

11 dec - De Amerikaanse free-jazz drummer en bandleider Sunny Murray is 8 december op 82-jarige leeftijd overleden. De baanbrekende slagwerker groeide op in de band van Cecil Taylor en speelde met grootheden als John Coltrane en Sonny Rollins.Sunny Murray tijdens een optreden in Utrecht.

Foto © Maarten Mooijman.


Murray was een van de leidende figuren van de free-jazzbeweging in de jaren zestig in New York. Hij ontwikkelde een revolutionaire stijl van spelen waarbij begrippen als tijd en vorm vervaagden en ingeruild werden voor ingewikkelde texturen. "Het ritme zit in het geluid en niet in het ritme", verklaarde de drummer in 2003. Het bekendst werd Murray in de bands van pianist Cecil Taylor en saxofonist Albert Ayler.

Later kruisten ook grootheden als John Coltrane, Art Blakey, Sonny Rollins, Max Roach, Gil Evans, David Murray, Don Cherry en Archie Shepp zijn pad. Als bandleider debuteerde de slagwerker in 1965 met het album 'Sunny's Time Now', opgenomen met Don Cherry en Henry Grimmes.

In de jaren negentig verhuisde Murray naar Parijs, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. De laatste jaren vormde Murray een trio met de Britten saxofonist Tony Bevan en bassist John Edwards. In 2008 verscheen de Franse documentaire 'Sunny's Time Now', over het leven van Murray.

Onder meer in 2010 speelde Murray met Charles Gayle en Juini Booth in Bimhuis, waarover Mischa Andriessen voor Jazzenzo berichtte:


© Jazzenzo 2010