Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Hendrix in the Spirit of Jazz

CD-RECENSIE

Hendrix in the Spirit of Jazz
verzamel-cd met o.a.: Nguyên Lê, Terri Lyne Carrington, Iiro Rantala, Lars Danielsson, Peter Erskine, Leszek Mozdzer, Bugge Wesseltoft, Youn Sun Nah, Ida Sand
uitgebracht: 24 november 2017
label: ACT / Challenge Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 59’00
website: www.actmusic.com - www.challengerecords.com
door: Erno ElsingaIn november van dit jaar zou Jimi Hendrix 75 jaar geworden zijn. De impact van de legendarische gitarist die slechts 27 jaar werd, dreunt nog immer door in de wereld van de pop, klassieke muziek en jazz. ACT Music eert de gitaarvernieuwer met een verzamelalbum gevuld met musici die in de loop der jaren werk van Hendrix opnamen in dienst van het Duitse platenlabel. Een gouden greep.

‘Hendrix in the Spirit of Jazz’ opent met ‘Angel’, solo uitgevoerd door pianist Bugge Wesseltoft die met gedragen en meeslepend spel Hendrix’ ode aan zijn overleden moeder gevoelig weerspiegelt. Bijzonder zijn ook de twee orkestuitvoeringen: ‘Voodoo Chile’ door de NDR Big Band en ‘Are You Experienced’ door het Polish Radio Symphony Orchestra met beklemmende psychedelische aspecten in een werkelijk fabuleus en veel lagen tellend arrangement.

‘Drifting’, afkomstig van het album ‘The Cry of Love’ dat na Hendrix zijn dood in 1971 verscheen, kent een ingetogen uitvoering door de Zuid-Koreaanse jazzzangeres Youn Sun Nah, vergezeld door meanderend gitaarspel van Marc Ribot dat allengs naar een licht experimentele climax kruipt. 

De Vietnamese gitarist Nguyên Lê die met ‘Purple’ al in 2002 een volledig album aan het gitaaricoon wijdde, is met drie stukken in evenzoveel bezettingen vertegenwoordigd. Zijn vuige spel en fenomenale solo’s refereren in dit bonte gezelschap nog het meest aan Hendrix, maar opmerkelijker zijn de afwijkende arrangementen waarin de stukken ‘1983… (A Herman I Should Turn To Be)’ en ‘If 6 was 9’ gegoten zijn, mede dankzij de inbreng van drummer Terri Lyne Carrington en pianist Bojan Z.. Dichter bij het origineel blijft Lê in de melodische rhythm and blues ballad ‘Little Wing’, een gitaarspektakelstuk dat op dit verzamelalbum ook terug te vinden is in een mildere pianoversie uitgevoerd door Iiro Rantala met Lars Danielsson op contrabas en Peter Erskine achter de drums.

Het album wordt waardig afgesloten met ‘Purple Haze’, een live-uitvoering door een bonte ACT Family Band ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van het label in 2012. In een veertien minuten durend sessie-achtig stuk dat staat als een huis, neemt de Deense rock- en jazzzangeres Caecilie Norby het voortouw. Aangejaagd door de onstuimige drums van Wolfgang Haffner en het zinderende gitaarspel van Nguyên Lê, wordt het stuk solistisch opgesierd door de Franse baritonsaxofoniste Céline Bonacina.

Door de verschillende insteken en de diverse achtergronden van de musici is ‘Hendrix in the Spirit of Jazz’ uiterst gevarieerd en beluisterenswaardig.

Van Hendrix zelf verschijnt overigens in maart 2018 het door Sony uitgegeven ‘Both Sides of the Sky’. Het zoveelste postume album, met onder meer een studio-uitvoering van Joni Mitchells ‘Woodstock’ dat Hendrix opnam met Stephen Stills.Beluister Hendrix in the Spirit of Jazz.


© Jazzenzo 2010