Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Basklarinettist Harry Sparnaay (73) overleden

15 dec - Basklarinettist, componist en dirigent Harry Sparnaay is op 12 december in het Spaanse Lloret de Mar op 73-jarige leeftijd overleden. Sparnaay gold als vernieuwer van de basklarinet.Harry Sparnaay, 1944 Amsterdam - 2017.
Foto © silversteinworks.comHarry Sparnaay behoorde tot 's werelds grootste basklarinettisten en was oprichter van het Basklarinet Collectief. Hij gaf concerten tijdens alle belangrijke festivals in de wereld en heeft als solist met vooraanstaande orkesten en ensembles gewerkt, waaronder ASKO Ensemble, Koninklijk Concertgebouw Orkest, BBC Symphony Orchestra en het Schönberg ensemble. Sparnaay ontving diverse prijzen, zoals de Edison Music Award en de Jan van Gilseprijs.

Sparnaay nam als solist zo'n zestig albums op, onder meer met The Trio, Theo Loevendie, Ton Brunel, Louis Andriessen, Guus Janssen, Ton de Leeuw en Fusion Moderne. Zijn compositie 'Bouwstenen' voor basklarinet en bandvertraging werd geselecteerd tijdends de ISCM World Music Days in Denemarken.

Gezien het geringe aantal solostukken voor basklarinet schreef Sparnaay gedurende zijn carrière componisten van naam aan om voor hem te componeren. Het leverde hem ruim 650 stukken op, geschreven door onder andere Claudio Ambrosini, Luciano Berio, Theo Loevendi, Roderik de Man, Morton Feldman, Helmut Lachenmann, Iannis Xenakis en Isang Yun.

Sparnaay was als docent basklarinet en eigentijdse muziek zo'n 35 jaar verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook gaf hij les aan het Utrechts Conservatorium en aan het ESMUC in Barcelona.

In 2014 nam Harry Sparnaay op 70-jarige leeftijd afscheid van het publiek tijdens de eerste editie van het Basklarinet Festijn dat in de steden Groningen, Amsterdam en Den Bosch ter ere van hem werd gehouden.


© Jazzenzo 2010